Muutama ajatus läsnäolosta sosiaalisessa mediassa

Teen työkseni järjestöviestintää omalle henkilöhistorialleni tärkeässä järjestössä. Meillä Sleyssä kristillistä työtä tehdään kymmenessä maassa ja Suomessakin kymmenillä paikkakunnilla. Olisi outoa, jos se työ ei näkyisi ja pyrkisi tavoittamaan, keskustelemaan ja olemaan esillä myös sosiaalisessa mediassa. Päivittäin teen työtäni siis myös Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä. Tarkastelen jatkuvasti näkyvyyttämme Googlessa ja punnitsen uusien alustojen hyödyntämistä.

On helppoa perustella tämä työ: siellä somessahan ihmiset ovat. Täytyy siis meidänkin olla. Olen toki samaa mieltä, mutta esitän nyt samalla hieman vastakkaisen kriittisen huomion. Sosiaalinen media ei ole Sleyn pääasiallinen viestintäkanava, eikä mikään sosiaalisen median alusta koskaan sellaiseksi saa tullakaan. Syy on yksinkertainen: Facebook, Twitter, Google ja muut alustat eivät tarjoa viestintätyökaluja hyvää hyvyyttään. Ne ovat liikeyrityksiä, jotka toivovat mahdollisimman paljon käyttäjiä sivustoilleen, jotta heidän pääasialliset asiakkaansa: mainostajat, saisivat ostaakseen käyttäjädataa ja sen mukaisesti kohdennettua mainosaikaa.

Sosiaalinen media on koukuttava. Ei välttämättä ensisijaisesti sisältöjensä osalta, vaan ehdollistamalla käyttäjänsä riippuvaiseksi uusien kommenttien, tykkäysten, kärjistyneiden keskustelujen ja myös tirkistelyn suomasta mielihyvästä. Olen usein pohtinut sosiaalisessa mediassa läsnäolon etiikkaa. On hyvä olla siellä missä ihmiset ovat, mutta ei ole välttämättä hyvä vetää ihmisiä mukanaan aivan jokaiseen soppeen. Missä menee raja?

Sleyn pääasialliset massaviestinnän alustat ovat Sleyn verkkosivut ja Sanansaattaja-lehti. Toivoisin, että somejättien alati kasvattaessa valtaansa opittaisiin arvostamaan entistä enemmän itsenäisesti ylläpidettyjä medioita. Työssäni ylläpitämät Sleyn verkkosivut eivät ole riippuvaisia monestakaan ulkopuolisesta palveluntarjoajasta: tarkemmin ajatellen yhdestä Linux-palvelinta vuokraavasta yrityksestä. Siitä me maksamme ja muun teemme itse.

Sleyn sivujen käyttöä ei rahoiteta sivuston käyttäjien henkilökohtaista tietoa myymällä, eikä sellaista edes kerätä, saatika luovuteta kenellekään.Sanansaattaja-lehti on talon omilla työntekijöillä alusta saakka suunniteltu, toimitettu ja taitettu julkaisu. Käsityöläisperinteitä kunnioittaen laadittu pienaikakauslehti.

Kiitos jokaiselle, joka Sleytä vapaaehtoisella kannatuksella tukien tai Sanista tilaten teet tämän mahdolliseksi. Tahtoisin, että arvostat lahjaasi enemmän kuin tähän saakka. Minä arvostan sitä päivä päivältä enemmän.

Pyhän Sydämen kappeli 110.

Pyhän Sydämen kappeli 2016
Pyhän Sydämen kappeli 2016. Kuva: Martti Pyykönen

Fredrikinkadun Luther-kirkko on ollut Helsingin evankelisen kansan huomion keskipisteenä kuluneen vuoden ajan. 122-vuotiaan tuhlaajapojan paluu on huomattu, eikä syyttä!

Ennen kuin vuosi loppuu, on muistettava myös Luther-kirkon pyöreitä täyttävää pikkusisarta! Sliipattua Kamppia rosoisemmassa Kalliossa, on Pyhän Sydämen kappeli palvellut kristikansaa jo 110 vuotta. Vaikka menneitä ei tikkujen pelossa muistella, täytyy tätä kaunokaista kehaista siitä, ettei se ole joutunut tekemään harharetkiä yökerhojen maailmassa. Tämän uskollisuuden myötä Kappelille on virkavuosia evankeliumiyhdistyksen palveluksessa kertynyt jo kokonaista 15 vuotta Luther-kirkkoa enemmän!

Kukaan ei ole tiettävästi kirjoittanut kirjaa Pyhän Sydämen kappelin historiasta. Ei ole vieläkään, mutta nyt on ainakin blogiartikkeli. Olen jättänyt blogista muutamia meheviä paljastuksia vielä povitaskuun sekä pöytälaatikkoon. Käytän niitä joskus myöhemmin, kun kiristän teitä ostamaan kirjani.

Kallio – Berghäll

Pyhän Sydämen kappeli, alunperin evankeliumiyhdistyksen Kallion rukoushuone, vihittiin käyttöön vuonna 1906.  Rukoushuone valmistui sangen tuoreeseen kaupunginosaan – Kallion ensimmäinen asemakaava oli vahvistettu vain viittä vuotta aiemmin. Juuri Kappelin käyttöönoton vuosikymmenellä kaupunginosa kasvoi valtaisalla vauhdilla. Vuosina 1900–1910 Kallion väkiluku moninkertaistui kuudestatuhannesta noin kahdeksaantoistatuhanteen asukkaaseen. Kalliosta tuli kolmen yhteiskuntaluokan aluetta. Kalliolaiset jakautuivat karkeasti talonomistajiin, ammattityöväestöön ja näiden alivuokralaisiin.

Kallion rukoushuoneen kannalta ajan suuret nimet ovat Julius Engström, Vilho Penttilä ja Juuso Hedberg. Engström toimi Suomen lutherilaisen ewankeliumi-yhtiön yliasiamiehenä ja kiinteistön rakennuttajana (nyk. Sleyn toiminnanjohtaja), Penttilä arkkitehtinä ja Hedberg rukoushuoneen vihkineenä tuomiorovastina.

Rukoushuoneen arkkitehti Vilho Penttilä kuului maineikkaaseen Nyström–Petrelius–Penttilä -arkkitehtitoimistoon. Vuonna 1895 perustettu Arkkitehtuuri- ja rakennustoimisto oli aikansa ensimmäisiä arkkitehtien yhteenliittymiä. Se tunnettiin myöskin kielipoliittisena ryhmittymänä: miehet olivat suomalaisuusaatteesta tunnettuja ja toimisto oli suomenkielinen. Kolmikko tunnetaan monen Helsingin jugend-talon suunnittelijoina: esimerkiksi kerrottakoon Koiton talo nykyisen Forumin kauppakeskuksen länsikulmassa. Nyströmin oppilaista mainittakoon muuan Alvar Aalto.

123366
01.06.1904 Kuukauslehti no 6–7 s.29, DIGI – Kansalliskirjaston digitoidut aineistot

Rukoushuoneen rakennustyöt aloitettiin vuonna 1904. Voidaan sanoa hyvällä syyllä, että tämä talo on rakennettu rukouksin! Jokaisena aamuna pastorit Julius Engström ja L. L. Byman saapuivat työmaalle. Pastorit ja työmiehet lauloivat Siionin Kannelta, sitten jompi kumpi pastoreista piti aamuhartauden ja lopuksi rukoiltiin.

Nelipäiväinen vihkijäisjuhla alkoi 25.2.1906. Tuomiorovasti Juuso Hedberg vihki rukoushuoneen käyttöön. Hedbergiä oli vihkijäisissä avustamassa toistakymmentä pappia. Hjalmar Rautiaisen freskot ja Carl Slotten lasimaalaukset keräsivät ihmettelijöitä paikalle ja tituleerattiinpa Rukoushuonetta jopa koko Pohjoismaiden kauneimmaksi kirkoksi.

Kallion Rukoushuone ehti pokkaamaan Kallion ensimmäisen kivitalon palkinnon. Kallion tunnetut maamerkit: kirkko ja kirjasto, valmistuivat molemmat 1912; siis kuusi vuotta Kallion rukoushuoneen jälkeen!

Arkkitehti Vilho Penttilän allekirjoitus Rukoushuoneen alkuperäisissä toisen ja kolmannen kerroksen piirrustuksissa.
Arkkitehti Vilho Penttilän allekirjoitus Rukoushuoneen alkuperäisissä toisen ja kolmannen kerroksen piirrustuksissa.

1906 Evankeliumiyhdistys perusti myös erillisen Kallion osaston, nuorisoliiton, joka järjesti vuosien 1906–1931 välillä Rukoushuoneella yli 960 erilaista ”hengellistä iltamaa”. Toimintaa järjestettiin siis lähes viikoittain. Rukoushuoneella kokoontuneet ompeluseurat tukivat erityisesti Japaninlähtystä jo heti alusta 1906 alkaen. Rukoushuoneen pyhäkouluissa oli parhaimmillaan 30 opettajaa ja 400 lasta! Vuonna 1907 Rukoushuoneelle koottiin myös pieni kirjasto. Sotavuosien jälkeen Rukoushuoneella aloitettiin Evankeliumiyhdistyksen Katulähetystyö, joka toimii edelleen tänäkin päivänä! Nykyään Sleyn katulähetysillat pidetään keskiviikkoisin Hermannin diakoniatalolla Paavalin kirkon läheisyydessä.

Rukoushuoneella vaikuttaneista papeista historiankirjoitus tuntee edellämainittujen lisäksi Tuure Toivion, Harri Pirilän, Lauri Takalan, K.V. Tammisen, M.I. Kuusen, Lauri Koskenniemen ja Reijo Arkkilan. Maallikkovaikuttajista ovat historian lehdille jääneet Fabian Syväniemi, Yrjö Parkkinen, Anna Koskiniemi, Tuure Rämö ja Tauno Valtonen.

Ekskursio Oulunkylään

Kallion rukoushuone oli valmistuessaan Helsingin keskusta-alueen 12. kirkkorakennus. Evankeliumiyhdistys oli jo tuolloin kunnostautunut kiinteistöjen pystyttämisessä. Kallion rukoushuone on vasta neljäs Evankeliumiyhdistyksen rakentama kirkkotila Helsingin alueella. Ensimmäinen oli vuonna 1878 valmistunut, Theodor Höijerin suunnittelema rukoushuone Malminkadulle. Tuota rakennusta ei enää tunnista: sitä on korotettu useaan otteeseen ja sen julkisivu on rakennettu kokonaan uudelleen. Nykyään se tunnetaan toimistorakennuksena, jossa  mm. Evankeliumiyhdistyksen päätoimisto sijaitsee.

Järjestyksessään toinen Evankeliumiyhdistyksen kirkkotila on 1894 valmistunut Luther-kirkko Fredrikinkadulla. Luther-kirkko palasi kuluneena vuotena takaisin Sleyn kirkkotilaksi oltuaan mm. ravintolakäytössä siinä välissä.

Kolmanneksi, vuonna 1905, evankeliumiyhdistys rakensi rukoushuoneen silloiseen Helsingin maalaiskuntaan, Oulunkylään. Evankeliumiyhdistyksen Oulunkylän rukoushuone tunnetaan nykyään Oulunkylän vanhana kirkkona. Evankelis-Luterilainen kirkko osti Oulunkylän rukoushuoneen Evankeliumiyhdistykseltä vuonna 1950.

Rukoushuoneesta Kappeliksi

Nykyinen Pyhän sydämen kappeli palveli aluksi sekä evankeliumiyhdistyksen rukoushuoneena että Kallion seurakunnan kirkkona. Kallion seurakunta perustettiin vuonna 1907 ja Kallion kirkko valmistui vasta viisi vuotta myöhemmin. Vuonna 1949 Helsingin evankelisen kansankorkeakoulun (nyk.HEO) perustamisen myötä rukoushuone koki muutoksia. Kirkkotila lyheni, kun siitä lohkaistiin luokka- ja aulatiloja sekä permannolta että parvilta. Tämän jälkeen rukoushuone palveli Kallion seurakuntaa vielä kahteen otteeseen: seurakunta käytti sitä, kun Kallion kirkkoa remontoitiin sekä 50-luvun että 80-luvun puoliväleissä.

Eräät näkyvimmistä vuoden 1949 remontin muutoksista koskivat sakastia, saarnatuolia ja alttaria. Alkuperäisessä, arkkitehti Vilho Penttilän suunnittelemassa interiöörissä saarnatuoli sijaitsi pyöressä tornissa alttarisyvennyksen sisällä. Sakasti taasen sijaitsi nykyisen ravintolatilan paikalla kirkkosalin kellarissa. Sakastista noustiin kierreportaita suoraan kirkon kuoriin. Alkuperäinen saarnatuoli selittää vielä tänäkin päivänä aivan liian loivilta tuntuvat parvet: Penttilän suunnittelemasta saarnatuolista olisi saarnaajan nähnyt sekä permannolla että parvella istuvat! Helsingin evankeliselle kansankorkeakoululle tiloja hankittaessa jouduttiin luopumaan kellarin sakastista ja samalla saarnatuoli purettiin.

Kallion rukoushuone alkuperäisessä asussaan.
Kallion rukoushuone alkuperäisessä asussaan. Kuva: tuntematon

Vuonna 1992 kirkkosalia remontoitiin arkkitehti Erkki Pitkärannan johodolla. Vanhoja freskoja restauroitiin esille, alttari irroitettiin kuorin takaseinästä ja kirkkosaliin tehtiin keskikäytävä. Carl Slotten lasimaalauksien entisöinnistä vastasi lasitaiteilija Jari Hangassalo. Luokkatiloille oli edelleen käyttöä, joten kirkkosalin koko ja sakastin sijainti eivät tuossa remontissa muuttuneet. Remontin myötä rukoushuoneeseen hankittiin Suomessa ainutlaatuiset 1890 rakennetut Setterqvist-urut. Vuoden 92-remonttia edeltävät urut soivat nykyään Tampereen Luther-talon kirkkosalissa. Sitä historiankirjoitus ei vielä tunne, missä vaiheessa suurten kattokruunujen hissijärjestelmät poistettiin? Alunperin kattokruunut saatettiin laskea alas lamppujen vaihtoa varten. Nykyään lamppujenvaihto täytyy tehdä rakennustelineitä käyttäen ja siksi niitä vaihdetaankin mahdollisimman harvoin. Kiitos vain hissijärjestelmän poistamisesta vastaavalle päättäjälle.

Kappelin seinämaalauksia, aiheena viisaat ja tyhmät morsiusneidot.
Kappelin seiniä kiertävät Hjalmar Rautiaisen freskot. Kuva: Martti Pyykönen

Vuoteen 1992 saakka tila tunnettiin Kallion rukoushuoneena. Tuo nimi löytyy edelleenkin esimerkiksi useiden ehtoollisastioiden pohjasta. Remontoidun kirkkotilan uudeksi nimeksi ehdotettiin mm. ”Ristin kappelia”, ”Jeesuksen sydämen kappelia”, ”Lunastuksen kappelia” ja ”Luther-kirkkoa”. Joulukuun 10.pv 1992 johtokunnan kokouksessa SLEY:n johtoryhmän esitys ”Ristin kappeli” kaatui äänestyksessä ja rukoushuoneen uudeksi nimeksi valittiin Martti Parvion ehdottama ”Pyhän sydämen kappeli”.

Kallion rukoushuone elää vielä esimerkiksi kappelin ehtoollisvälineiden merkinnöissä.
Kallion rukoushuone elää vielä esimerkiksi kappelin ehtoollisvälineiden merkinnöissä. Kuva: Martti Pyykönen

Säännöllinen messutoiminta alkaa

Jo kolmisen vuotta ennen mainittua remonttia, tapahtui Kappelilla suuria. Syyskuussa 1988 Sleyn Suur-Helsingin piiri lohkaistiin irti Uudenmaan piiristä. Tuoreelle Suur-Helsingin piirille annettiin tehtäväksi aloittaa alueella kokoava toiminta. Tätä tehtävää täyttämään aloitettiin sunnuntaina 22.1.1989 jumalanpalvelukset Pyhän sydämen kappelissa. Jumalanpalvelukset eivät olleet vielä tässä vaiheessa viikottaisia.

Jumalanpalvelustoiminta aloitettiin nimellä, joka nykyään kummittelee vain kolehtien tilityslomakkeissa: ”Luve”, Luterilainen vaihtoehto. Jumalanpalvelukset alkoivat kello 15 ja niitä seurasivat kahvit sekä raamattutunti.

Vuoden 1992 remontin jälkeen, 25. lokakuuta, Piispa Eero Huovinen vihki kirkon uudelleen käyttöön. Pyhän sydämen kappeli otti tuolloin ylpeästi vastaan uuden nimensä ja aloitti samalla viikottaisen messutoiminnan sunnuntaiaamuisin kello yksitoista.

Kappelin paramentteja. Saarnatuolin kirjaliina ja alttarivaate.
Kappelin paramentteja. Saarnatuolin kirjaliina ja alttarivaate. Kuva: Martti Pyykönen

Jumalanpalvelustoiminnasta vastasi sen alkuvuosina pastori Pasi Hujanen, hänen jälkeensä tuli piirijohtaja Teemu Kakkuri. Syksyllä 1997 tehtävä siirtyi opiskelijapastori Hannu Anttooralle. En ole vielä päässyt selville Hannu Anttooran ja Miika Auvisen välissä Kappelin toiminnasta vastanneiden teologien henkilöllisyyksistä. Saa ilmoittautua! Tänä päivänä Kappelista vastaa pastori Teemu Haataja.

Pyhä sydän?

Pyhän Sydämen kappeli, tuttavallisemmin Sydis, on kantanut nimeään vasta verrattain lyhyen ajan. Mikä oli tausta-ajatuksena tässä Martti Parvion nimiehdotuksessa? Huomautan, että tätä alalukua valmistellessani en ole päässyt lukemaan kokouspöytäkirjoja, joten joudun esittämään valistuneita, joskin akateemisia, arvauksia.

Pyhän Sydämen kappeli värjäytyy ilta-auringossa sinipunaiseksi. Kuva: Martti Pyykönen
Pyhän Sydämen kappeli värjäytyy ilta-auringossa sinipunaiseksi. Kuva: Martti Pyykönen

Luullakseni ensimmäinen syy nimelle on ollut Carl Slotten lasimaalaukset. Kappelin kuoria kiertävät vaikuttavat, korkeat, sinitaustaiset lasimaalaukset, joissa shokeeraavan punaisena hohtavat kymmenet verta vuotavat sydämet. Parhaimmillaan iltapäivän aurinko paistaa suoraan Kappelin kuorin ikkunoihin maalaten koko kappelin siniseksi mereksi, jossa punaiset valojuovat halkovat hiukan pölyistä ilmaa.

Carl Slotten lasitaidetta Pyhän Sydämen kappelista. Restaurointi Jari Hangassalo. Kuva: Martti Pyykönen
Yksityiskohta Carl Slotten lasitaiteesta Pyhän Sydämen kappelista. Restaurointi Jari Hangassalo. Kuva: Martti Pyykönen

Slotte opiskeli koristemaalausta sekä Ruotsissa että Italiassa. Jälkimmäisessä hän on todennäköisesti viimeistään tutustunut Roomalaiskatoliseen perinteeseen, jossa Kristuksen verinen sydän on suosittu kirkkotaiteen aihe. Keskiajan hartauselämästä juontuva aihe muistuttaa meitä Kristuksen kärsimyksistä.

Kohta alkavan reformaation juhlavuoden merkeissä, täytyy Helsingin yliopiston käytännöllisen teologian professori Martti Parviolle (1918–1993) antaa erityismaininta tästä sangen ekumenisesta nimiehdotuksesta. Martti Parvio kuului Turun liturgisiin veljiin, jotka ammensivat paljon tässäkin blogissa käsitellyltä Ruotsalaisen luterilaisen korkeakirkollisen liikkeen isältä, Gunnar Rosendalilta. Olen varma, että professori Parvio on ollut hyvinkin tietoinen Pyhän Sydämen merkityksestä Roomalaiskatolisessa hartauselämässä. Hän on varmasti tiennyt jopa senkin, että Jesuiittaliike tunnetaan Pyhän Sydämen hartauselämän puolestapuhujina 1500–1600 -luvuilla.

Täytyykö siis nyt Pyhän Sydämen kappeli nimetä uudelleen Luther-kappeliksi ja särkeä äkkiä kaikki roomalaishenkiset lasimaalaukset? Saat olla sitä mieltä, mutta minä en ole. Jos jokin on ”roomalaiskatolista”, kysykäämme ensin, onko se ”ei-luterilaista”? Onko siinä jotain, joka sotii meidän uskoamme ja tunnustustamme vastaan?

Kristuksen sinua ja minua kohtaan tuntema myötätunto ja rakkaus on meidän elinehtomme. ”Ei kullalla eikä hopealla, vaan pyhällä kalliilla verellään ja syyttömällä kärsimisellään.” Kristuksen rakkauden ja kuuliaisuuden tähden haavoitettu sydän on minunkin pelastukseni ainoa toivo. Sitä pyhää ja kallista sovintoverta, syytöntä kärsimistä ja maailman suurinta rakkautta julistavat Pyhän Sydämen kappelin nimi, lasimaalaukset ja monet penkinpäädyt. Siinä Kristuksen Pyhän Sydämen toivossa on hyvä polvistua ottamaan vastaan sunnuntaina kaikki sakramentin salaisuudet. Tänään ja tästä vastedeskin.

Kirjoittaja toimii Pyhän Sydämen kappelin suntiona ja Evankeliumiyhdistyksen Helsingin osaston puheenjohtajana. Tähän artikkeliin ei ole saatu yllättäen tai pyytämättä kannustinta työnantajan taholta. Kaikki artikkelissa esitetyt faktat ovat faktoja (ks. lähteet) ja mielipiteet kirjoittajan omia. Oikeudet ja rosvot pidätetään.

Kirjoittaja sytyttelee Kappelilla kynttilöitä sunnuntaisin.
Kirjoittaja sytyttelee Kappelilla kynttilöitä sunnuntaisin.

Lähteitä:
(Olisin nootittanut, jos WP olisi antanut myöten. Jotakuinkin kaikki kaupunginosaa koskeva tieto löytyy lähteestä nro.1, rakennusta ja tapahtumia koskevat asiat lähteistä nro.2–3 sekä nro.5–7.; henkilöt lähteestä nro.4. ja Pyhän Sydämen perinne lähteestä nro.8.)

1. http://www.kaupunginosat.net/kallio/tietoa/kallion-historia
2. http://sley.fi/sivu/1726/pyhan-sydamen-kappelin-historiaa-kallion-vanhin-kivitalo
3. http://sley.fi/toimipaikka/304/helsingin-pyhan-sydamen-kappeli
4. Anna taaskin armohetki. Tutkimus Pyhän sydämen kappelin messuun osallistumisen syistä. Kirkkososiologian Pro Gradu -tutkielma, syyskuu 1997, Marjo Anttoora.
5. http://www.mfa.fi/lehdistotiedote?lid=60219268
6. Herrasväen ja työläisten kaupunki. Kaija Nenonen, Kirsti Toppari. Helsingin vanhoja kortteleita. Helsingin Sanomat 1983.
7. Kallion Historia. Juha Koskinen. Kallio-seura 1990.
8. The Oxford Dictionary of the Christian Church. F.L. Cross. Oxford University Press 1958.

Saarna 17. sunnuntaina helluntaista: Jeesus antaa elämän. (SOV412)

Pian tämän jälkeen Jeesus lähti Nainin kaupunkiin, ja hänen kanssaan kulkivat opetuslapset ja suuri joukko ihmisiä. Kun hän jo oli lähellä kaupungin porttia, sieltä kannettiin kuollutta, leskiäidin ainoaa poikaa, ja äidin mukana oli runsaasti kaupungin väkeä. Naisen nähdessään Herran kävi häntä sääliksi, ja hän sanoi: »Älä itke.» Hän meni paarien viereen ja kosketti niitä, ja kantajat pysähtyivät. Hän sanoi: »Nuorukainen, minä sanon sinulle: nouse!» Silloin kuollut nousi istumaan ja alkoi puhua, ja Jeesus antoi hänet takaisin äidille. Kaikki joutuivat pelon valtaan ja ylistivät Jumalaa sanoen: »Meidän keskuuteemme on ilmaantunut suuri profeetta. Jumala on tullut kansansa avuksi.» (Luuk. 7:11–16)

Ystäviä ja vihollisia

En tiedä mahdatko juuri sinä olla lukenut Harry Potter –kirjoja? Brittiläisen kirjailijan maailmankuuluksi noussut seitsenosainen kirjasarja oli merkittävä osa minun lapsuuttani ja nuoruuttani. Lukiessani sarjan viimeisiä kirjoja, osallistuin yhdessä monien muiden suomalaisten lukijoiden kanssa välillä syvällisiinkin keskusteluihin eräällä internetfoorumilla. Keskustelussa puitiin kirjan tapahtumia ja ennakoitiin tulevaa. Kun viimeisen kirjan kannet olivat sulkeutuneet ja saaga oli saatu päätökseen, puimme suurella joukolla koko kirjasarjan mieleen painuneinta hetkeä.

Samassa keskustelussa, yhä useammin, nousi esille eräs viimeisen kirjan koskettavista kohtauksista. Tuossa kirjan tapahtumassa päähenkilöt vierailevat itsensä Harryn vanhempien haudalla. Mutta mikä tuossa haudalla vierailussa oli niin tärkeää monille lukijoille? Ehkä Harryn ja hänen ystäviensä kunnioitus edesmenneitä vanhempia kohtaan, tai jokin, mitä joku tuossa kohtauksessa sanoi? Ei, kyseessä ei ollut sellainen asia. Monelle meistä oli merkittäväksi noussut eräs pieni yksityiskohta tuosta kohtauksesta, aivan kuin sivuasia.

Tuossa kohtauksessa Harry lukee omien vanhempiensa hautakiveen kirjoitetun tekstin. Ja tuo teksti kuuluu: ”Vihollisista viimeisenä kukistetaan kuolema”. ”Vihollisista viimeisenä kukistetaan kuolema”. Kirjailija Rowling ei tuossa kohtauksessa sallinut tämän virkkeen tuoda Harryn suureen tuskaan lohdutusta, mutta monen nuoren ja vanhemmankin lukijan sydämessä on läikähtänyt vuosien aikana lämmin tunne; kuinka kauniit sanat – voi kuin ne vain voisivatkin olla totta? Ei sillä tavalla kuin Harry ja Hermione ovat totta, ei sillä tavalla kuin taide on totta. Vaan totta sillä tavalla, kun me täällä elämme ja liikumme, meidän omassa elämässämme. Sillä tavalla totta.

Poika joka elää

Ehkäpä evankeliumitekstimme äiti toivoi jotain samanlaista. Ehkä hän toivoi, tai ehkä hän ei enää jaksanut toivoa, että hänen ainoa toivonsa nousisi haudastaan. Tuon ajan yhteiskunnassa ainoan poikansa menettänyt leski oli täydellisen pimeyden kuilun partaalla. Hänellä ei ollut ajallisessa elämässä enää mitään toivoa. Ja hautajaissaattueen jo lähdettyä liikkeelle kohti äidin ainoan pojan hautapaikkaa, kävelee äitiä ja hänen kuollutta poikaansa vastaan itse Toivo. Heidät kohtaa itse Elämä. Jeesus Kristus, Jumalan Poika sanoo: ”Minä olen tie, totuus ja elämä”. Ja Hän sanoi myös tuolle leskiäidin ainoalle pojalle: ”Nuorukainen, minä sanon sinulle: nouse!”.

Ja kun Kristus puhuu, silloin kuollut nousee istumaan ja toivo herää henkiin. Elämä palaa ja kuolema väistyy. Evankeliumitekstissämme toisensa kohtaavat tietynlaiset vastaparit. He ovat niin samanlaisia, mutta silti täysin erilaisia. Molemmat ovat ainoita poikia, molempien elämässä on kiinni toivo elämästä. Mutta toinen heistä on kuollut ja toinen heistä on itse elämä. Heidän kohtaamisensa ei opeta meille jonkinlaista harmonista tasapainoa, vaan elämän suvereenia voittoa kuolemasta. Jeesus käskee kuollutta ja kuolema väistyy, elämä ottaa vallan. Jeesuksen voima yli kuoleman vallan on jotain ylivoimaista.

Veritaserum

Palaamme vielä aivan lyhyesti Harry Potteriin. Harry ja Hermione ovat totta sillä tavalla, kuin taide on totta. Mutta Harryn vanhempien hautakiveen kirjoitetut sanat: ”Vihollisista viimeisenä kukistetaan kuolema” ovat totta sillä tavalla, kuin me olemme totta, sillä tavalla kuin tuon leskiäidin poika oli totta ja sillä tavalla kuin Jeesus on totta. Ne eivät ole alun perin kirjailija Rowlingin kynästä, ne ovat 1. Korinttolaiskirjeen sanoja. Tuossa Harryn vanhempien hautakivessäkin ne kertovat sinun maailmasi Kristuksesta, joka vihollisista viimeisenä kukistaa kuoleman ja, kuten tämän sunnuntain teema kuuluu, antaa elämän.

Ja huomaathan aivan erityisesti, kuinka Jeesus antaa elämän? Kohdatessaan kuolleen pojan ja hänen äitinsä, Jeesus ei jää odottamaan äidin rukouksia, eikä tuon kuolleen pojan uskoa. Kuinka hän olisi voinutkaan? Äiti on kuoleman tuskan murtama ja poika – hän on kuollut. Nähdessään tämän Jeesus liikuttuu ja toimii – hän herättää kuolleen lupaa kysymättä. Jeesus itse toimii, eihän kukaan muu edes voisi tehdä mitään. Ja tämän toiminnan seurauksena puhkeaa paikalle saapunut kristikansa ylistykseen: ”Jumala on tullut kansansa avuksi”.

Varjelus kuolemassa

Me ihmiset olemme Jumalan edessä kuolleita. Tämä kaunis luomakunta on hengellinen hautausmaa. Me emme voi, pysty, emmekä halua Kristuksen puoleen kääntyä. Me olemme kuin tuo paareilla makaava poika, jota vain kannetaan pois. Mutta tänäänkin meidän hautajaissaattuettamme vastaan kulkee Kristus, joka liikuttuu meidän hädästämme. Ja hän auttaa. Kristus antaa elämän, millaisen elämän? Iankaikkisen elämän. Sellaisen elämän, joka kestää kuoleman. Kuoleman kestävän elämän, joka vie ajan rajan toiselle puolelle. Hän sytyttää uskon liekin, vaikka pienenkin, palamaan ja pitää sitä itse hengissä. Kukaan ei voi kääntyä Jeesuksen puoleen ilman, että Jeesus ensin tulee ja antaa elämän. Ja hän sen varmasti antaa.

Kuule siis vielä: tämän elämän aikana kuoleman valta ja voima tuntuu murskaavan kaiken mitä me rakastamme ja mitä me arvossa pidämme. Viha ja kylmyys turruttaa lämmön ja rakkauden. Mutta kaiken sen keskellä Jeesus sanoo: ”Älä pelkää”. Jeesus on kuoleman ylivoimainen voittaja. Hän on noussut kuolleista ja valmistanut meille kodin taivaaseen. Häneen turvaten, ei meillä ole mitään hätää, vaikka meiltä vietäisiin kaikki, ihan kaikki. ”Vihollisista viimeisenä kukistetaan kuolema.”

Aamen.

Saarna Kemijärven kirkossa Apostolien päivänä 20.7.2014 (Matt. 16: 13-19)

Kun Jeesus oli tullut Filippoksen Kesarean seudulle, hän kysyi opetuslapsiltaan: ”Kuka Ihmisen Poika on? Mitä ihmiset hänestä sanovat?” He vastasivat: ”Toisten mielestä hän on Johannes Kastaja, toisten mielestä Elia, joidenkin mielestä Jeremia tai joku muu profeetoista.” ”Entä te?” kysyi Jeesus. ”Kuka minä teidän mielestänne olen?” Simon Pietari vastasi: ”Sinä olet Messias, elävän Jumalan poika.”

    Jeesus sanoi hänelle: ”Autuas olet sinä, Simon, Joonan poika. Tätä ei sinulle ole ilmoittanut liha eikä veri, vaan minun Isäni, joka on taivaissa. Ja minä sanon sinulle: Sinä olet Pietari, ja tälle kalliolle minä rakennan kirkkoni. Sitä eivät tuonelan portit voita. Minä olen antava sinulle taivasten valtakunnan avaimet. Minkä sinä sidot maan päällä, se on sidottu taivaissa, ja minkä sinä vapautat maan päällä, se on myös taivaissa vapautettu.”

(Matt. 16: 13-19)

 

Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.

”Kuka ihmisen Poika on? Mitä ihmiset hänestä sanovat”.

Minä menin ja kysyin. Kyselin eri aikojen ajattelijoilta. Ja he vastasivat: Valaistunut mestari, moraalifilosofi, juutalainen rabbi, parantaja, taikuri, väärinymmärretty kapinallinen.

Jeesusta ihannoidaan. Hänen hahmonsa ja tarinansa kiehtoo ihmisiä halki aikojen ja kukin tahtoo nähdä Jeesuksen oman katsomuksensa airuena.

”Entä te? Kysyi Jeesus. Kuka minä teidän mielestänne olen?”

Filippoksen Kesarean seudulla, 2000v. sitten, tilanne menee henkilökohtaiseksi. Vielä tovi aiemmin opetuslapsille oli riittänyt arvailu toisten ihmisten arvoista ja asenteista. Ei ollut tarvinnut ottaa kantaa, riitti kunhan kertoi vain, mitä on kylillä kuullut.

Joukon puhemies nousee ääneen. ”Sinä olet Messias, elävän Jumalan poika.”

Kuuletko rakas ystävä? Historian lehdet havisevat niin että jytisee.

Koskaan, missään, ikinä ennen, eivät ihmisen huulet olleet lausuneet Jumalan suurta salaisuutta ääneen.

Syntiin langenneille Adamille ja Evalle annettu lupaus käärmeen pään polkijasta. Tähtitaivaalle tähyillyt Abraham oli saanut lupauksen jälkeläisestään, joka olisi siunaukseksi koko maailmalle.  Profeetat olivat kertoneet tulevasta messiaasta halki vuosisatojen.

Jeesuksesta oli sanottu ja puhuttu kaikenlaista, mutta ihmiskunnan historiassa, silloin vielä Simon niminen kalastaja, saa tehtäväkseen lausua ääneen tunnustuksen, joka muuttaa koko ihmiskunnan tulevaisuuden.

Simonin huulet muodostavat sanan, joka kreikaksi on kristus, hepreaksi messias ja tarkoittaa voideltua.

Tuo Simonin tunnustus tarkoittaa, että kaikki Vanhan Testamentin profetiat ovat käyneet toteen, nyt on se aika, josta profeetta Jesaja on 700 vuotta aiemmin kirjoittanut:

Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon. Niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, loistaa kirkkaus.

Sinä teet runsaaksi riemun, annat suuren ilon. He iloitsevat sinun edessäsi niin kuin elonkorjuun aikana iloitaan, niin kuin saaliinjaossa riemuitaan.

Ikeen, joka painaa heidän hartioitaan, valjaat, jotka painavat olkapäitä, ja heidän käskijänsä sauvan sinä murskaat, niin kuin murskasit Midianin vallan.

Ja kaikki taistelukenttiä tallanneet saappaat, kaikki veren tahrimat vaatteet poltetaan, ne joutuvat tulen ruoaksi.

Sillä lapsi on syntynyt meille, poika on annettu meille. Hän kantaa valtaa harteillaan, hänen nimensä on Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhan Ruhtinas.

Suuri on hänen valtansa, ja rauha on loputon Daavidin valtaistuimella ja hänen valtakunnassaan. Oikeus ja vanhurskaus on sen perustus ja tuki nyt ja aina. Tämän saa aikaan Herran Sebaotin pyhä kiivaus.

(Jes. 9:1-6)

Ja nyt me kysymme, mitä Simon oli nähnyt, kokenut tai kuullut, joka oli hänet saanut vakuutetuksi, että Jeesus, jonka kanssa he olivat kulkeneet, ei ollut vain rabbi tai profeetta, vaan Messias, elävän Jumalan Poika?

Oliko Simon oppineisuutensa kautta pystynyt päättelemään Vanhan Testamentin profetioiden ja Jeesuksen toiminnan vastaavan toisiaan?

Vai oliko Simon vakuuttunut Jeesuksesta nähdessään jonkin hänen ihmetekonsa?

Kyllä Simon oli ihmetekoja nähnyt ja  oli hän synagogassa istunut profeettakirjoja oppimassa. Mutta kumpikaan näistä ei ollut alkusyy tähän tunnustukseen.

Jeesus sanoo Simonille: ”Autuas olet sinä, Simon, Joonan poika. Tätä ei sinulle ole ilmoittanut liha eikä veri, vaan minun Isäni, joka on taivaissa.”

Ei Simonin erinomaisuus, ei hänen älykkyytensä, eivätkä kokemuksensa, vaan Jumalan, taivaallisen isän ilmoitus. Jumala oli tehnyt ihmeen ja Simonin silmät avautuivat näkemään jotain, jota ei ilman Jumalaa voinut nähdä: Simon oli tullut uskoon.

Sitä ei voinut nähdä silloin ilman Jumalaa, eikä sitä voi nähdä nyt. Yksikään ihminen ei voi tunnustaa Jeesusta messiaaksi, elävän Jumalan Pojaksi ilman, että Jumala ensin tekee työnsä ja antaa uskon lahjan. Kenestäkään ihmisestä ei toinen ihminen voi tehdä kristittyä, sillä ilman Jumalaa, ei Jeesusta voi messiaaksi, Jumalan Pojaksi nähdä.

Jumala on siis tehnyt ihmeen sinunkin kohdallasi, joka saat turvata Jeesukseen pelastajanasi. Et ole keksinyt Jeesusta itse, kukaan toinen ihminen ei ole keksinyt Jeesusta sinun puolestasi. Pyhä Jumala on tullut lähellesi ja koskettanut sinua. Hän on tehnyt ihmeen. Rukoile sitä ihmettä myös sellaisten läheistesi kohdalle, jotka pitävät sinua outona.

 

Palaamme Filippoksen Kesarean seudulle, missä Jeesuksen ja Simonin kohtaaminen jatkuu.

”Sinä olet Pietari, ja tälle kalliolle minä rakennan kirkkoni. Sitä eivät tuonelan portit voita.”

Simon sai uuden kutsumanimen. Petros, suomeksi Pietari, on kreikkaa ja tarkoittaa kalliota.

”…ja tälle kalliolle minä rakennan kirkkoni”

Jeesus sanoo, että hän rakentaa kristillisen kirkon kalliolle, joka on Pietari. Pietari ei kuitenkaan joudu olemaan kirkon peruskallio ihmisenä, ei saavutustensa, tai taitojensa tähden, vaan Jeesukselta saamansa viran perusteella. Apostolina.

Ja tuon Apostolin viran perustana on Jeesuksen sana ja oikea Kristus-tunnustus: ”sinä olet Messias, elävän Jumalan Poika.” Tuon uskon ja tunnustuksen päällä seisoo koko Kristillinen kirkko, josta myöhemmin Paavali kirjoittaa: ”Te olette kiviä siinä rakennuksessa, jonka perustuksena ovat apostolit ja profeetat ja jonka kulmakivenä on itse Kristus Jeesus.” (Ef. 2:20)

Me emme siis saa ylenkatsoa apostolien opetusta Raamatussa. Jeesus itse sanoo rakentavansa Kristillisen kirkon apostolien kalliolle. Ei ole siis lainkaan toisarvoista se, mitä esimerkiksi Paavali ja Pietari kirjeissään seurakunalle opettaa, käskee ja kehoittaa.

”sitä eivät tuonelan portit voita”

Jeesus antaa kristilliselle kirkolle vielä lupauksen. Sen kirkon sisäpuolella on turvapaikka, johon ei pääse käsiksi edes kuoleman murskaava voima.

Jo edesmennyt Göteborgin piispa Bo Giertz kirjoittaa:

”Tuo­nela avaa porttinsa ja ottaa meidät vastaan, mutta kukaan ei voi avata niitä portteja ‑ paitsi Jeesus. Ja tässä tulee tähän lisäys: Jeesus ja hänen Kirkkonsa. Se Kirkko, jonka Jeesus rakentaa, on yhtä iankaikkinen kuin hän itse. Kuolema ei voi saada valtaansa sitä, joka saa turvapaikan siinä temppelissä.”

Rakas ystävä, apostoli Simon Pietari on saanut Jumalalta uskon lahjan. Hän on tunnustanut Jeesuksen Jumalan Pojaksi ja tuon tunnustuksen varaan on Jeesus perustanut kirkkonsa.

Huomaa, että nyt en puhu yhdestäkään näkyvästä kirkkokunnasta, vaan maailmanlaajasta, yleisestä ja yhtäläisestä Kristillisestä kirkosta, Jumalan perheväestä, valon valtakunnasta, johon sinut on otettu kerran Pyhässä kasteessa. Sen valtakunnan sisäpuolella olet sinäkin suojassa voimalta, joka inhimillisesti katsoen näyttää ylivoimaiselta ja voittamattomalta, vihollisista viimeiseltä – kuolemalta.

”Minä olen antava sinulle taivasten valtakunnan avaimet. Minkä sinä sidot maan päällä, se on sidottu taivaissa, ja minkä sinä vapautat maan päällä, se on myös taivaissa vapautettu”

Ja vielä Jeesus antaa apostoleilleen jotakin. Taivasten valtakunnan avaimet. Valta sitoa ja valta vapauttaa. Jeesus puhuu synninpäästön sanasta. Onko sellainen valta todella uskottu ihmisille?

On. Ensiksi, meidät kaikki on kutsuttu viemään eteenpäin ilosanomaa syntien anteeksiantamuksesta

”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän.”

Sinä saat kertoa jokaiselle ihmiselle, että hänen syntinsä ovat anteeksi annetut Jeesuksen ristinkuoleman tähden. Ja sinä saat itse kuulla sen myös toisten ihmisten äänellä sanottuna itsellesi. Sinun syntisi, anteeksi annettu, Jeesuksen ristintyön tähden. Aivan varmasti.

Toiseksi, tätä avainten valtaa hoidetaan myös sanan ja sakramenttien virassa, eli pastoreiden tehtävän kautta seurakunnassa. Seurakunta, siis me, olemme kutsuneet ja virkaan asettaneet keskuudestamme pastorit ja antaneet heille vastuun seurakunnan opettamisesta ja kaitsemisesta.

Seurakunnan paimen hoitaa silloin siis myös noita apostoleille uskottuja avaimia. Pastorin vastuullinen tehtävä on vapauttaa ja sitoa syntejä: julistaa ehdotonta syntien anteeksiantamusta sitä tarvitsevalle ja ehdotonta lakia sille, joka ei tunne anteeksiantamusta tarvitsevansa.

Muistakaamme siis paimeniamme rukouksissamme, että Jumala antaisi heille voimaa näiden avainten käyttämiseen.

Aamen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Saarna Kemijärvellä iltakirkossa 9.7.2014 (Room. 4:1-8)

Mitä meidän on sanottava Abrahamista, kansamme kantaisästä? Mitä hän saikaan osakseen? Jos Abraham katsottiin vanhurskaaksi tekojensa perusteella, hänellä oli aihetta ylpeillä – ei kuitenkaan Jumalan edessä. Mitä sanovat kirjoitukset? ”Abraham uskoi Jumalan lupaukseen, ja Jumala katsoi hänet vanhurskaaksi.” Työntekijälle maksettua palkkaa ei katsota armosta saaduksi vaan ansaituksi. Jos taas jollakulla ei ole ansioita mutta hän uskoo Jumalaan, joka tekee jumalattoman vanhurskaaksi, Jumala lukee hänen uskonsa vanhurskaudeksi. Ylistäähän Daavidkin autuaaksi sellaista ihmistä, jonka Jumala katsoo vanhurskaaksi hänen teoistaan riippumatta:

– Autuaita ne, joiden pahat teot on annettu anteeksi
ja joiden synnit on pyyhitty pois.
Autuas se mies, jolle Herra ei lue viaksi hänen syntiään.

(Room. 4: 1-8)

Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.

Miten sinä pääset taivaaseen?

Miten minä voin kelvata Pyhälle Jumalalle?

Nelisen tuhatta vuotta sitten, nykyisen Irakin alueelta lähtöisin oleva paimentolaismies kärsi hirvittävästä ongelmasta. Hän oli kunnioitettu mies, urhoollinen ja varakaskin. Mutta yksi häneltä puuttui. Ja tuo puutos aiheutti miehelle suurta häpeää.

Tuolta mieheltä puuttui sellainen, mitä ei taistelemalla voinut saavuttaa, eikä rahalla ostaa. Sellainen, joka saadaan vain lahjaksi.

Abramilta puuttui lapsi.

Abram ei suhtautunut tähän suureen suruunsa jalosti vaieten ja uhrautuen kärsimällä, vaan hän purnasi Jumalalle.

Kaikkivaltias Jumala puhui Abramille: ”Älä pelkää, Abram. Minä olen sinun kilpesi, ja sinun palkkasi on oleva hyvin suuri.”

Tähän lupaukseen Abram vastasi katkerasti: ”Herra, minun Jumalani, mitä sinä minulle antaisit? Olenhan jäänyt lapsettomaksi, ja minun omaisuuteni perii damaskolainen Elieser. Ethän ole antanut minulle jälkeläistä, ja siksi palvelijani saa periä minut”.

Abram syyttää Jumalaa. Mutta syytökseen Jumala vastaa kuitenkin: ”Ei hän sinua peri, vaan sinut perii sinun oma poikasi.”

Sitten Jumala vie tuon väsyneen miehen ulos ja pyytää katselemaan tähtitaivasta. ”Katso taivaalle ja laske tähdet, jos kykenet ne laskemaan. Yhtä suuri on oleva sinun jälkeläistesi määrä.”

Raamattu sanoo: ”Abram uskoi Herran lupaukseen, ja Herra katsoi hänet vanhurskaaksi.”

Kysyn uudelleen:

Miten sinä pääset taivaaseen?

Miten minä voin kelvata Pyhälle Jumalalle?

Vain noin kaksi tuhatta vuotta sitten, Apostoli Paavali kirjoittaa kirjettä seurakuntaan, jossa hän ei ole koskaan vielä käynyt. Apostoli tahtoo tiivistää kirjeeseen kristillisen uskonopin ytimen. Paavali kirjoittaa kirjettään Roomaan, seurakuntaan, jossa on yhtä lailla juutalaiskristittyjä, kuin pakanoistakin kristityksi kääntyneitä.

Kirjeen alussa Paavali on jo selittänyt kuulijoilleen, että kaikki ihmiset ovat syntisiä, mutta saavat syntinsä anteeksi uskoessaan Jeesukseen. Kirjeen kuulijoiden joukossa oli varmasti seurakuntalaisia, jotka syvällä sisimmässään yrittivät kelvata Jumalalle täyttämällä Jumalan tahdon  tekemällä hyvää.

Puhuessaan Abrahamista, juutalaisen kansan kantaisästä, antoivat juutalaiset erityistä painoarvoa Abrahamin kuuliaisuudelle. Juutalaisten mielestä Abrahamin ansio Jumalan edessä oli ennen kaikkea Jumalan tahdon noudattaminen.

Paavali asettaa kuulijoilleen kuitenkin kysymyksen. Jos juutalaisten suuresti kunnioittama kansan isä Abraham kelpasi Jumalalle siksi, että eli Jumalan käskyjen mukaan, miksi hän ei sitten ylpeile oikeilla ja hyvillä elämänvalinnoillaan? Jos Abraham on toiminut oikein, eihän hän mitään armoa tarvitse.

Kuitenkin Raamattu ei mainitse Abrahamin luetelleen hyviä tekojaan. Kerrotaan vain, että ”Abraham uskoi Jumalan lupaukseen ja Jumala katsoi hänet vanhurskaaksi”.

Rakas iltakirkkoon tullut ystävä, kysyn kolmannen kerran:

Miten sinä pääset taivaaseen?

Miten minä voin kelvata Pyhälle Jumalalle?

Vanhurskaus on vaikea sana, mutta kaunis, sillä se tarkoittaa yksinkertaisesti Jumalalle kelpaavuutta. Vanhurskas ihminen siis kelpaa Jumalalle.

Paavalin ajan juutalaisten rabbien opetus ei ollut kovin kaukana Paavalin Roomalaiskirjeen opetuksesta. Se oli yllättävän lähellä. Juutalaiset nimittäin opettivat Abrahamin olevan vanhurskas sekä Jumalan tahdon, että Abrahamin omien ansioiden tähden.

Paavali kuitenkin kirjoitti Roomalaiskirjeen myös meitä varten, varoittaakseen meitä ajattelemasta, että voisimme omilla teoillamme päästä taivaaseen. Nimittäin tälläkään kertaa väärä opetus ei ole kovin kaukana oikeasta opetuksesta.

Tarkoitan sillä sitä, että usein kyllä hyväksymme sen, että Jeesus on kuollut meidän syntiemme tähden ja pelastumme hänen ansiostaan, mutta silti tahdomme laittaa omia töitämme ainakin Jeesuksen lahjan rinnalle! Ja jollemme keksi mitään muuta tekoa, jonka voisimme Kristuksen ristintyön lisäksi pelastuksemme eteen tehdä, teemme uskostamme itsellemme teon.

Ja jos me niin ajattelemme, silloin ne sanat, jotka Apostoli Paavali alunperin jyrisi Galatian seurakuntalaisille, kuuluvat myös meille:

”Te mielettömät Galatalaiset, kuka teidät on lumonnut? Asetettiinhan teidän silmienne eteen aivan avoimesti Jeesus Kristus ristiinnaulittuna! Vastatkaa vain tähän kysymykseen: saitteko te Hengen tekemällä lain vaatimat teot vai kuulemalla ja uskomalla evankeliumin? Kuinka voitte olla noin mielettömiä! Te aloititte Hengen varassa. Pyrittekö nyt päämäärään omin avuin? Turhaanko tämä kaikki on tullut teidän osaksenne? Tuskinpa vain. Lahjoittaako Jumala teille Hengen ja antaako hän voimatekojen tapahtua teidän keskuudessanne sen tähden, että te noudatatte lain käskyjä, vai sen tähden, että te uskotte kuulemanne evankeliumin? Muistattehan Abrahamin: ”Hän uskoi Jumalan lupaukseen, ja Jumala katsoi hänet vanhurskaaksi”.

Paavali kuulostaa olevan aivan raivoissaan. Paavali on kuitenkin raivoissaan syystä. Vanhurskauttaminen – nimittäin Jumalalle kelpaavaksi tekeminen, on Kristillisen uskon ydinasia.

Jos meiltä hämärtyy vastaus siihen, miten sinä pääset taivaaseen ja miten minä voin kelvata Pyhälle Jumalalle, olemme menettäneet evankeliumin kalleimman ja kirkkaimman helmen. Olemme menettäneet koko kirkon ydinsanoman!

Kuuntele siis ystävä rakas, kun Apostoli Paavali itse sanoo sen sinulle: ”Jos taas jollakulla ei ole ansioita, mutta hän uskoo Jumalaan, joka tekee jumalattoman vanhurskaaksi, Jumala lukee hänen uskonsa vanhurskaudeksi.”

”Jos taas jollakulla ei ole ansioita, mutta hän uskoo Jumalaan, joka tekee jumalattoman vanhurskaaksi, Jumala lukee hänen uskonsa vanhurskaudeksi.”

Sinä et tule Jumalalle kelpaavaksi tekemällä hyvää. Sitä sinä teet sen vuoksi, että Jumala niin tahtoo.

Sinä pääset taivaaseen sen tähden, että Jumala on armossaan antanut sinulle uskon.

Sen lahja-uskon vuoksi Jumala laskee minun syntini ja sinun syntisi Jeesuksen ristintyössä sovitetuiksi.

Sen lahja-uskon vuoksi Jumala laskee Jeesuksen ansiot ja hyvät teot sinun ja minun tekemiksemme.

Huomaa siis, että sinun vanhurskautesi, Jumalalle kelpaavuutesi, ei ole peräisin sinusta itsestäsi. Se tulee sinun ulkopuoleltasi. Se tulee suoraan Jeesukselta. Älä lisää siihen mitään, koska jos haluat vähänkin tehdä, joudut tekemään itse kaiken.

 – Autuaita ne, joiden pahat teot on annettu anteeksi

ja joiden synnit on pyyhitty pois.
Autuas se mies, jolle Herra ei lue viaksi hänen syntiään.

Aamen.

 

 

 

 

 

Saarna Iltamessussa Pyhän Sydämen kappelilla. 5. sunnuntai loppiaisesta.

Johannes sanoi Jeesukselle: ”Opettaja, me näimme erään miehen ajavan pahoja henkiä ulos sinun nimessäsi. Me yritimme estää häntä, koska hän ei kuulu meihin.”

Mutta Jeesus vastasi:

”Älkää estäkö häntä. Eihän yksikään, joka tekee voimateon minun nimessäni, voi heti perään puhua minusta pahaa. Joka ei ole meitä vastaan, on meidän puolellamme. Totisesti: joka antaa teille maljallisen vettä sen tähden, että te olette Kristuksen omia, ei jää palkkaansa vaille.”

Mark. 9: 38–41

Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.

Olipa kerran jossain kaukana täältä pieni maa, jota hallitsi hyvä ja oikeamielinen kuningas. Sellainen oikea hyvän ja kunnollisen kuninkaan perikuva. Kuninkaalla oli kuningatar ja muutama prinssi ja prinsessa. Tuossa maassa olivat asiat mallillaan. Rauha vallitsi, aurinkoisia päiviä oli 300 vuodessa, sateet tulivat vain öisin, verotus oli kaikkien mielestä hyvä juttu ja elämä oli muutenkin mallillaan. Pitkän ja mutkaisen tien päässä asui onnellinen mies, mukavan ja onnellisen vaimonsa kanssa. Heillä oli neljä pirteää ja eloisaa lasta. Kaksi tyttöä ja kaksi poikaa. Mies oli ammatiltaan maanviljelijä ja hänellä peltoja riitti. Hänen sukunsa oli kartuttanut vuosisatojen aikana maaomistuksiaan yhä laajemmille ja laajemmille alueille.

Kaikkeen tähän satumaisen hienoon elämään kuului kuitenkin yksi päänvaivaa aiheuttava ongelma. Tuo onnellinen maajussi nimittäin tiesi, että hänen muhevuuttaan uhkuvat peltonsa pitäisi  jälleen kevään tullen kylvää. Kylvämisessä itsessään ei sinänsä mitään ongelmaa ollut, mutta maajussia vaivasi tieto, että hänen ja huhun mukaan monen muunkin isännän siemenvarastoihin oli syksyn aikanapäässyt sekoittumaan jonkin verran rikkaviljan siementä mukaan. Jussi ei kerrassaan tiennyt, mistä tuo inhottava rikkakasvi oli päässyt hänen hienoihin siemenvarastoihinsa, mutta jotain asialle oli tehtävä. Jussin kasvattama vilja oli nimittäin maankuulua laadustaan – siitä sai parhaat leivät ja puurot leivottua. Jos siihen sekoittuisi jotain inhottavaa roskakasvia mukaan, olisi Jussin maine mennyt!

Eräänä aamuna Jussi päätti ryhtyä toimeen. Hän marssi siemenvarastoilleen, avasi ovet ja hyppäsi laariin istumaan. Hän otti käteensä suurennuslasin ja ryhtyi tutkimaan yksi kerrallaan jokaista siementä, minkä sattui käteensä nostamaan. Jussilla ei ollut hajuakaan siitä, miltä rikkaviljan siemen näyttäisi, mutta hän päätteli, että se olisi varmastikin jollain tavalla erinäköinen, kuin tavalliset ja kunnolliset siemenet. Aikansa siemenlaarissa istuttuaan, oli Jussi saanut lajitelluksi kourallisen siemeniä seitsemään eri pikku pinoon! Jokainen niistä oli hiukan erinäköinen, hiukan eri kokoinen, eri muotoinen ja jossakin oli vähän tummempia läikkiä kuin toisessa.

Jussi oli kauhuissaan. Hänen hienossa siemenvarastossaan oli vähintään seitsemää erilaista siementä! Ja mistähän Jussi-parka saisi selville siemenen laadun ennen kuin se olisi hukannut hänen hienon peltonsa elinvoimaa ja kasvanut täyteen mittaansa.

Ahdistuksissaan tämä Maa-Jussi hyppäsi alas siemenlaaristaan, kippasi koko siemenvarastonsa tunkiolle, osti muutaman lehmän ja ryhtyi myymään maitoa.

Olkoonkin, että Jussi perheineen, kuninkaineen ja täydellisine valtakuntineen on silkkaa satua, on Jussin ongelma aivan yleinen. Se on niin yleinen, että Jeesus itse käytti Matteuksen evankeliumissa samaa ongelmaa esimerkkinä seurakunnasta pitäessään Raamattu-tuntia veneestä istuskellen. Jeesuksen vertauksessa oli siemenet kylvetty peltoon ja myöhemmin maanomistajan työläiset olivat tulleet kyselemään lupaa kitkeä pellosta pois oraalle noussutta rikkaviljaa. Jeesuksen vertauksessa pellon omistaja kuitenkin kielsi miehiä ryhtymästä kitkemispuuhiin, sillä he samalla voisivat tulla repineeksi oikeaa ja hyvää viljaa pois. Maanomistaja sanoo vertauksessa, että elonkorjuun aikaan olisi rikkavilja helpompi erottaa oikeasta viljasta – erotus tulisi tehdä vasta silloin. Oikea vilja kun on niin arvokasta, että sitä ei saa joutua lainkaan hukkaan!

Katso ympärillesi. Näet ympärilläsi eri näköisiä ja eri kokoisia ihmisiä. Näet ihmisiä erilaisista taustoista, erilaisista porukoista. Ihmisiä joilla olisi hyvinkin erilaisia elämäntarinoita kerrottavana. Sanotaan, että ensivaikutelman tekemiseen on aikaa vain muutama sekunti – noiden sekuntien aikana ihminen näkee toisesta niin paljon, että muodostaa jo ison käsityksen toisesta vain lyhyen ajan perusteella. Kuitenkin on yksi asia, jota sinun silmäsi eivät näe. Et näe ihmisen sydämeen, et näe toisen ihmisen suhdetta Jeesukseen.

Ihan kuten aluksi kertomani sadun Jussi Maa-Jussi, et sinäkään voi edes parasta suurennuslasia käyttämällä nähdä siemenen sisälle. Sinäkään et voi nähdä millaista kasvia siemenestä tulisi kasvamaan. Sen vuoksi Jumala erityisesti tahtoo antaa jokaiselle meistä aikaa ja hyvän kasvualustan. Jumala itse tahtoo pitää pientä hipsteriä city-viljelmäänsä tässäkin kappelissa – lannoittaa ja hoitaa taimiaan hyvin, jotta hän aikanaan saisi elonkorjuun aikaan olla varma siitä, ettei heitä yhtäkään omaansa pois.

Kun äsken katselit ympärillesi, näit erilaisia ihmisiä. Meitä kuitenkin yhdistää tänään täällä se, että olemme iltamessukansaa, luterilaisia kristittyjä. Jos lähdet matkustelemaan muille maille, kohtaat varmasti kristittyjä eri näköisistä, kokoisista, erilaiselta kuulostavista ja jopa erilaiselta tuoksuvista seurakunnista. Itse asiassa, et tarvitse inter-rail passia tälläiseen kokemukseen. Helsingin sisäinen ja tunnin vaihtoaika riittää aivan hyvin.

”Mitä minun tulisi heidän kanssaan tehdä?” ”Ovatko he matkalla taivaaseen?” ”Mikseivät he laula samanlaisia virsiä kuin me?” ”Miksi tuo yksi suitsuttaa?” ”Pitäisikö minun tehdä kuten päivän evankeliumitekstin Johannes ja yrittää estää kaikkea tätä tapahtumasta?”

Hyviä kysymyksiä. Jos vaihtoaika lipussasi riittää ja matkustat ratikalla seurakuntakierroksesi jälkeen takaisin kotiseurakuntaasi, istut penkkiisi ja olet rehellinen, eivät nämä kysymykset suinkaan jääneet vain kiskobussiin kolistelemaan. Ne vain muuttavat hiukan muotoaan: ”Onkohan kaikki tässä seurakunnassa uskovia?” ”Soittaakohan tuo kanttori vain rahan takia?” ”Mitä jos tuo mummo leipoo pullaa silkkaa omahyväisyyttään?” ”Jos tuo mies saarnaa tässä seurakunnassa, niin minä en ainakaan tahdo täällä käydä.” ”Onko tämä seurakunta pyhä?”

1700-vuotta sitten eli Pohjois-Afrikassa mies, joka pohti aivan samoja kysymyksiä. Hän muotoili lopulta vastauksen näihin pohdintoihinsa jotakuinkin näin: Paikallisen seurakunnan tai kristillisen kirkon pyhyyttä eivät sittenkään ratkaise sen koolle kokoamien seurakuntalaisten pyhyys, vaan sen johtajan pyhyys. Kun seurakunnan ja kirkon päänä on Kristus, on tämä kysymys ymmärrettävästi melkolailla ratkaistu.

Kristillinen kirkko kuitenkin jakaantuu ikäänkuin kahtia: näkyvään ja näkymättömään kirkkoon.

Näkyvän kirkon jäsenyyttä on aika helppo tarkastella, me tässä salissa olemme todennäköisesti luterilaisia ja ketkä sunnuntaisin suuntaavat askeleensa tuohon mäen alarinteeseen Hakaniemeen ovat melko varmasti helluntailaisia veljiä ja sisaria. Brothers from East side löytävät tiensä Katajanokan kultaisten sipulikupoleiden alle ja niin edelleen. Näiden näkyvän kirkon rajojen näkeminen ei kuitenkaan vieläkään avaa sinun eikä minun silmiäni toisen ihmisen sydämeen.

Kaikien näiden kristillisen kirkon näkyvien rajojen lävitse kulkee toisenlainen rajaviiva. Se on maailmanlaajan näkymättömän kristillisen kirkon rajaviiva. Se kulkee siellä missä Kristus sen tahtoo kulkevan ja sen muurin sisällä saa suojassa olla jokainen taivastietä kulkeva ihminen. Siellä on jokainen joka uskoo ja on kastettu. Siellä on jokainen, jonka Kristus omakseen tunnustaa.  Sen valtakunnan jäsenkirja on salassa, sen asian laidan tietää vain Kristus ja sinä.

Ja jos palaamme aivan hetkiseksi illan evankeliumitekstiin; juuri tämän valtakunnan Jeesus näkee ja juuri tätä valtakuntaa Johannes ei näe. Johannes näkee, että tämä tekstissä esiintyvä ja Kristuksen nimessä toimiva henkilö, ei heidän porukkaansa kuulu, mutta Kristus näkee, että vaikka hän on osaton juuri tästä joukosta, hän tekee kuitenkin oikeaa työtä oikeassa nimessä.

Onko asia siis aivan samantekevä, kuka tekee missäkin ja kuka mitäkin? Voimme vastata tähän apostoli Paavalin sanoin: ”Ei suinkaan!”. Luukkaan evankeliumissa Jeesus puhuu samasta asiasta, mutta lähestyy ikäänkuin toista kautta: Joka ei ole minun puolellani, on minua vastaan, ja joka ei yhdessä minun kanssani kokoa, se hajottaa. (Luuk 11:23).

Kun asetamme ikäänkuin nämä kaksi erilaista raja-aitaa vastakkain, näemme, että väliin jää vain ja ainoastaan ristinmuotoinen aukko. ”Joka ei ole meitä vastaan, on meidän puolellamme”, ja ”Joka ei ole minun puolellani, on minua vastaan”. 

Apostoli Paavali virui kerran vankilassa ja sai kuulla, että joku julisti Kristusta vain kateudesta ja riidanhalusta Paavalia kohtaan. Ja siitäkös Paavali riemastui. Lopulta tärkeintä oli, että Kristusta julistettiin. Kyse ei ollut kilpailusta tai suurista saarnasuorituksista. Kyse oli ja on tänäänkin vain ja ainoastaan Kristuksesta, joka on ristillä sovittanut sinut ja minut Jumalan kanssa. Ja sen ilosanoman eteenpäin viemisestä.

Minun mielestäni ilmassa roikkuu edelleen vielä yksi kysymys. Miksi me olemme luterilaisia, miksi hakaniemessä kokoontuu helluntaiseurakunta, miksi roomalaiskatoliset viettävät messua Ullanlinnassa ja itäiset ortodoksit Kolera-altaan toisella laidalla Katajanokalla? Jos me kaikki olemme yhtä Kristuksessa, miksi me olemme erillämme?

En tiedä voiko tähän kysymykseen ikinä saada lopullista ja tyhjentävää vastausta. Karkeasti ja hyvin karkeasti sanottuna, olemme erillämme, koska olemme eri mieltä muutamista isoista kysymyksistä. Me olemme erillämme, koska jatkuva riitely ei rakenna. Kuitenkin sillä hetkellä, kun Kristuksen kirkko piirtyy sinun silmiesi eteen repaleisempana kuin koskaan, saat huokaista syvään ja muistaa, että Kristus kerran kokoaa seurakuntansa yli kaikkien rajojemme. Siitä rajanvedosta on vastuussa yksin Kristus.

Kristuksen rajan on maailman korkein muuri, sillä yksikään ihminen ei ole kelvollinen sitä ylittämään. Kristuksen raja on maailman matalin muuri, sillä Hän tahtoo itse Sinut nostaa kantaa ja pelastaa sen muurin sisäpuolelle suojaan.

Tänään tässäkin kappelissa on kuitenkin mahdollisuus jo maistaa sitä kaikkien kristittyjen yhteyden todellisuutta. Kun me kohta polvistumme ehtoollispöytään, ovat taivaallisessa juhlassa läsnä kaikki jo perille päässeet pyhät. Kappelin ehtoolliskaiteen muoto jo epätäydellisyydessäänkin symboloi ehtoolliskaiteen jatkuvuutta Jumalan todellisuuden puolella. Pyhien yhteyttä me saamme kokea myös seuraavaksi noustessamme tunnustamaan yhdessä kristillisen uskomme – sitä lausuessamme me olemme yhtä kaikkien Kristuksen omien kanssa. Tehkäämme siis niin:

1.praktikumin saarna Valvomisen sunnuntain teksteistä

Saarnatekstinä Matt. 25: 1-13
Jeesus puhui tämän vertauksen:
”Silloin taivasten valtakunta on oleva tällainen. Oli kymmenen morsiusneitoa, jotka ottivat lamppunsa ja lähtivät sulhasta vastaan. Viisi heistä oli tyhmää ja viisi viisasta. Tyhmät ottivat lamppunsa mutta eivät varanneet mukaansa öljyä. Viisaat sitä vastoin ottivat lampun lisäksi mukaansa öljyastian. Kun sulhanen viipyi, heitä kaikkia alkoi väsyttää ja he nukahtivat. Mutta keskellä yötä kuului huuto: ’Ylkä tulee! Menkää häntä vastaan!’ Silloin kaikki morsiusneidot heräsivät ja panivat lamppunsa kuntoon. Tyhmät sanoivat viisaille: ’Antakaa meille vähän öljyä, meidän lamppumme sammuvat.’ Mutta viisaat vastasivat: ’Emme me voi, ei se riitä meille kaikille. Menkää ostamaan kauppiailta.’ Mutta kun he olivat ostamassa öljyä, sulhanen tuli. Ne, jotka olivat valmiit, menivät hänen kanssaan häätaloon, ja ovi suljettiin. Jonkin ajan kuluttua toisetkin saapuivat sinne ja huusivat: ’Herra, Herra, avaa meille!’ Mutta hän vastasi: ’Totisesti, minä en tunne teitä.’
Valvokaa siis, sillä te ette tiedä päivää ettekä hetkeä.”
Viisi viisasta ja viiisi tyhmää. Yksi sulhanen. Viisi sisällä juhlassa, viisi ulkopuolella. Mieti aivan hetki, kummat mielestäsi näyttelevät tämän Jeesuksen kertoman vertauksen pääosaa?
Tuolla vertauksen kotikentällä, Lähi-idässä, kuten myös Afrikkalaisissa kulttuureissa yleensä, ajan käsite on kovin erilainen kuin meillä Pohjois-Eurooppalaisilla Suomalaisilla. Meillä lähes kaikki tapahtuu kellon minuuttiviisarin tarkkuudella – luento alkaa, kun kello on 12:15, bussi saapuu ja lähtee 14:37, ja juna on myöhässä, mutta sekin melko tarkasti puolituntia. 
Eräs ystäväni ja pastori vietti 2000-luvun alussa elämästään kymmenen vuotta lähetystyössä Afrikassa. Taannoin jutellessani hänen kanssaan, kertoi hän paikallisessa luterilaisessa seurakunnassa kirkonkelloilla olevan kovin erilainen tehtävä, kuin mihin hän oli täällä kotona tottunut. Tuolla kaukana kelloja soitetaan sunnuntaina noin aamu-kymmenen aikaan, tai ainakin ennen yhtätoista, joka tapauksessa silloin, kun pappi kirkolle saapuu. Mitään varsinaista kiirettä kasukan pukemiseen ei pastorilla vielä kellojen soidessa ole, sillä kun seurakuntalaiset kuulevat kellojen soinnin, laittavat he syrjään muut askareensa, ja ryhtyvät lähtemään kirkolle. Seurakunnan alue on laaja, matkat hidaskulkuisia ja ihmiset usein köyhiä. Messu alkaa, kun kirkkoväki on koolla. Usein se tarkoittaa länsimaalaisesta rannekellosta katsottuna noin iltapäivän kello kahta, mutta sillä ei ole väliä, sillä juuri se on hyvä hetki, kun koko seurakunta on koolla. 
Minun kotiseurakunnassani on sakastissa digitaalikello. Kun sen punahohtoinen näyttö näyttää aikamäärää 9:58, lähtee liturgi sakastista ja muu messua toimittava väki pian hänen peräänsä. Meillä kotona leivinuunissa on tasan 250-celsiusastetta ja yliopistolla tentistä saa poistua, kun suuren kellon viisari raksahtaa osoittamaan tarkkaa aikaa varttia ennen kymmentä. 
Me olemme tarkkoja, me olemme ajoissa, me olemme edistyneitä.
Kuitenkin.
Kun tulostin hidastelee, tai metro on 3 minuuttia myöhässä, alkaa meillä pulssi kohota.
Kun bussi ei tulekaan, tai naapuri on jättänyt pyykit koneeseen meidän vuorollamme, me hermostumme.
Kun ystävä tekee oharit, me panikoimme.
Kun Kristus viipyy, me lakkaamme odottamasta.
Ensimmäisestä helatorstaista lähtien, on kristikunta odottanut Jeesuksen luvattua paluuta. Ja tämän paluun odottamisessa, olisi Afrikkalaisilla ystävillämme, paljon meille opetettavaa. Jeesuksen paluun hetkeä kun ei katsota kalenterista, sitä ei löydy eventtinä facebookista, eikä siitä saa asetettua hälytystä kännykkään tasan 30minuuttia ennen tapahtumahetkeä. Jeesus itse vertaa toisaalla evankeliumissa paluutaan kuin yön selässä liikkuvaksi varkaaksi. Se tulee yllättäen ja meidän tehtävämme on olla valmiina. Valmiina kuin nuo viisi viisasta morsiusneitoa. 
Kysyin teiltä saarnan aluksi, ketkä mielestänne ovat vertauksen päähenkilöt? Viisaat vaiko tyhmät morsiusneidot? Minä ajattelen, että Jeesus antaa meille esimerkiksi, tosin varoittavaksi sellaiseksi, nimenomaan nuo viisi, joiden lampuista öljy loppui. Heidän ongelmansa ei ollut nukahtamisessa – nukahtivathan viisaiksikin luetut viisi, mutta nämä toiset eivät olleet varautuneet sulhasen viipymiseen. Uni voitti kaikki. Ne, jotka ovat varautuneet odottamaan, selvisivät nopeasta herätyksestä. Kun sulhanen saapuu, jää vertaus seurailemaan tyhmän viisikon toimintaa. He kerjäävät ystäviltään ja lopulta lähtevät kauppiaiden luokse. Tämä kaikki on kuitenkin liian myöhäistä – kaupoilla olisi pitänyt käydä, kun vielä oli aikaa. Hääseurue tulee ja menee, juhlat alkavat, ovet suljetaan ja puolet morsiusneidoista saavat kovan tuomion: ”Totisesti, minä en tunne teitä”.
Yö on pimeimmillään juuri ennen aamunkoittoa. Ja minä lupaan teille, aamu on tulossa. Uni painaa jokaisen silmiä – Kristuksen paluu viipyy ja viipyy ja hetkeä me emme tiedä. Maapallollamme elämä tuntuu suistuvan yhä kovempaan kaaokseen. Jeesuksen oman käskyn mukaan meidän tulee valvoa. Pitää lampussa tuli ja öljyä varastossa. Kun Kristuksen paluun hetki koittaa, ei se jää epäselväksi kelleen. Silloin se on yhtä päivänselvää niin uskovalle kuin ei-uskovallekin, niin viisaalle kuin tyhmällekin morsiusneidolle. Silloin mitataan, kellä on lampussa öljyä ja kuka sitä koittaa kovalla kiireellä lähteä ostamaan – turhaan.
Me emme voi viime kädessä suunnitella elämämme päiviä eteenpäin. Kristuksen paluu saattaa tapahtua ennenkuin tämä saarna loppuu – joku sitä saattaa siellä penkissä toivoakin, tai sitten saa ihmiskunnan historia vyöryä vielä toiset 2000 vuotta eteenpäin. 
Kuitenkin minun ja sinun tulisi oppia paljon noilta Afrikan kristityiltä, viisailta morisiusneidoilta – siis elää jokapäiväistä elämää, mutta tehden se niin lähellä Jumalaa, että kun kellot kerran soivat, ei arkiaskareiden jääminen tunnu vaikealta tai ihmeelliseltä, vaan matka kotiin saa alkaa siltä seisomalta. Sellaiselle paikalle, ei elämässä pääse uskonnollisella puurtamisella, hyvillä töillä, tai meditaatioharjoituksilla. Sellaiselle paikalle sinut nostaa, kantaa ja pelastaa se Jumalan Poika, Jeesus Kristus, johon saat tutustua, vaikkapa täällä messussa.
Nouskaamme tunnustamaan yhteinen uskomme apostolisen uskontunnustuksen sanoin.

Saarna Ailangan II-riparin vierailupäivän sanajumalanpalveluksessa 21.7.2013

Saarnatekstinä Matt. 7: 15-23
Jeesus sanoi opetuslapsilleen:
    »Varokaa vääriä profeettoja. He tulevat luoksenne lampaiden vaatteissa, mutta sisältä he ovat raatelevia susia. Hedelmistä te heidät tunnette. Eihän orjantappuroista koota rypäleitä eikä ohdakkeista viikunoita. Hyvä puu tekee hyviä hedelmiä, huono puu kelvottomia hedelmiä. Ei hyvä puu voi tehdä kelvottomia eikä huono puu hyviä hedelmiä. Jokainen puu, joka ei tee hyvää hedelmää, kaadetaan ja heitetään tuleen. Hedelmistä te siis tunnette heidät.
    Ei jokainen, joka sanoo minulle: ’Herra, Herra’, pääse taivasten valtakuntaan. Sinne pääsee se, joka tekee taivaallisen Isäni tahdon.
    Monet sanovat minulle sinä päivänä: ’Herra, Herra! Sinun nimessäsihän me profetoimme, sinun nimessäsi me karkotimme pahoja henkiä ja sinun nimessäsi teimme monia voimatekoja.’
    Mutta silloin he saavat minulta vastauksen: ’En tunne teitä. Menkää pois minun luotani, vääryydentekijät!’»
Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen
Hyvät leirivieraat, rakkaat riparilaiset. Kuulimme äsken katkelman maailman tunnetuimmaksi puheeksi tituleeratusta vuorisaarnasta. Jeesuksen opetus vie meidät kohtaamaan kysymyksen totuudesta ja valheesta, oikeasta ja väärästä – pohjimmiltaan elämästä ja kuolemasta.
Mikä on totta? Tähän kysymykseen pyritään vastaamaan monilla tahoilla alati ja jatkuvasti. Koeputkien takaa maailmaa katselevalle tiedemiehelle totta on se, minkä hän toistettavissa olevilla menetelmillä pystyy oikeaksi todistamaan. Oikeuden tuomiota julistavalle tuomarille on totta se, mikä olemassaolevien todisteiden perusteella varmimmalta vaikuttaa. Filosofille kysymys voi olla jo itsessään tarpeeton tai liian monimutkainen. 
Tänään, me 2010-luvun ihmiset, kysyessämme Juudean roomalaisen prokuraattori Pontius Pilatuksen sanoin: ”Mitä on totuus?”, sorrumme yhä uudelleen asettamaan totuuden suhteellisuuden hetteikköiselle suolle. Olemme nopeasti valmiita ajattelemaan, että meillä jokaisella voi olla oma totuutemme. Kuka rakentaa elämänsä rahan ja talouden totuuksien varaan, kuka suurten ajattelijoiden filosofioiden varaan. Toinen tahtoo kohdata pystypäin sattuman tarkoituksettoman pimeyden vailla suuntaa ja määrää, toinen löytää henkisyyden ja jumaluuden jokaisen kiven ja kannon kolosta. Ja me muut – tahdomme antaa hänelle rauhan tehdä juuri niin – mikäpä minä olisin tuomitsemaan toista?
Mutta juuri silloin me kadotamme koko totuuden ajatuksen. Totuus on jotain, joka on totta ja muu on valhetta. Me emme voi valita sitä. Se on olemassa ja totta ihmisestä riippumatta. Se on kuin vatupassi, jonka mukaan seinä on joko suora tai kiero. Kiero seinä ei oikene vaihtamalla vatupassia, ja jos oikenee, on vatupassissa vikaa. Ja jos viallisella vatupassilla saavuttaa mielenrauhan, on se rauha aika heikolla pohjalla.
Moni asia on suhteellista ja yhdessä päätettävissä, mutta mistä voin löytää elämääni sellaisen totuuden, jonka mukaan voin elämäni talon seiniä ryhtyä suoristamaan?
Jumalan kansan, kristillisen kirkon, vastauksen tulisi olla itsestäänselvä. Me emme voi etsiä totuutta enemmistön mielipiteestä, tai omasta sisimmästämme – sen tunteista ja haluista. Meidän totuutemme on Jumalan Sana, kokonaan tosi Pyhä Raamattu. 
Ja tänään, tämän päivän evankeliumiteksti kehoittaa ja käskee meitä: ”Varokaa vääriä profeettoja.” ”Varokaa vääriä profeettoja. He tulevat luoksenne lampaiden vaatteissa, mutta sisältä he ovat raatelevia susia.” Monesti kuulee ajatuksia, jonka mukaan Kristinusko on eettisiltä opetuksiltaan vertaansa vailla – Jeesuksen vuorisaarnaa arvostaa moni kirkon ulkopuolellakin. Kuitenkin usein tälläiset ajatukset jatkuvat suuntaan, joissa Raamatun lehdiltä toivottaisiin jättämään pois ajatukset synnistä, ajatus rumasta ja verisestä ristinkuolemasta, sekä yliluonnollisuuksiin menevät ihmeteot. 
Ikäänkuin Kristinusko jalostuisi hienoimpaan muotoonsa, kun se löytäisi paikkansa kaikkia hellivänä, pehmeänä eettisenä koodistona, jonka rakkauden sanoma sopisi sivistyneelle, suvaitsevalle ja oppineelle länsimaalaiselle ihmiselle, joka kyllä jo itsekin ymmärtää, että elämässä tulee pyrkiä hyvyyteen ja rakkaudellisuuteen. Sellainen ihminen ei kaipaa rumaa ja vulgaaria rangaistuksen pelkoa, tai puhetta syntien sovittamisesta verellä.  
Kuulostaapa pehmeän kauniilta ja mukavalta. Sileältä ja somalta. Mutta juuri tälläinen opetus on eräs tapa, jolla aitaukseen hiipii lampaiden vaatteissa raatelevia susia. Juuri niitä, joista Jeesus itse vuorisaarnassaan ja päivän evankeliumitekstissä meitä varoitti. Aluksi pehmeä ja kuulijaansa hellivä opetus tuntuu hyvältä ja oikealta, mutta pian pudotus on hirveä. Hyvään elämään kannustavasta kristinuskon opettamisesta tulee hirvittävä taakka, kun ihminen huomaa olevansa paha. Itseensä ja lähimmäisiinsä pettyneelle ihmiselle, ei hyvän tekemiseen kannustaminen auta rahtustakaan.
Jos väärät opettajat saavat riisua kristillisestä opetuksesta ja julistuksesta pois synnin ja sitä seuraavan sovituksen totuuden, on jälki karmaisevaa. On ensiarvoisen tärkeää, että me ymmärrämme olevamme osallisia esivanhempiemme Aadamin ja Eevan lankeemuksesta. Me kannamme sisällämme sitä tahraa, jonka he ihmisluontoon saivat aikaan rikkomalla Jumalan ainoan käskyn – käskyn olla syömättä Hyvän ja Pahan tiedon puusta. Kun me tämän ymmärrämme, voimme edes yrittää käsittää sitä hirmuisen pahuuden, olemassaoloa, jota joudumme katselemaan paitsi ympärillämme, myös itsessämme. Ihmiskunta ei ole oppinut mitään historiansa aikana: tapamme, riitelemme, hylkäämme ja valehtelemme – aivan kuten aina ennenkin. Ja se tahra ja siitä nousevat synnit rikkovat meidän välimme toisiimme ja pitävät meidät etäällä Jumalasta ja iänkaikkisesta elämästä.
Ja jos tämän ymmärtäminen oli ensiarvoisen tärkeää, on yhtä tärkeää ymmärtää, että Jumala on Poikansa Jeesuksen Kristuksen kautta valmistanut ratkaisun tähän ongelmaan. Noin 2000 vuotta sitten, Jerusalemin kaupungin ulkopuolella täyttyi Jumalan pelastussuunnitelma. Jumalan Poika oli annettu meidän syntisten käsiimme ja me löimme hänet ristille. Ristillä häpäistiin Jumala, joka käänsi selkänsä omalle Pojalleen, jotta meillä olisi rauha Hänen kanssaan. 
Jumala puhui kaikesta tästä jo 700 vuotta ennen Golgatan tapahtumia, profeettansa Jesajan suulla sanoen: 
Is. 53:3 Hyljeksitty hän oli, ihmisten torjuma, kipujen mies, sairauden tuttava, josta kaikki käänsivät katseensa pois. Halveksittu hän oli, me emme häntä minään pitäneet. 
Is. 53:4 Ja kuitenkin: hän kantoi meidän kipumme, otti taakakseen meidän sairautemme. Omista teoistaan me uskoimme hänen kärsivän rangaistusta, luulimme Jumalan häntä niistä lyövän ja kurittavan, 
Is. 53:5 vaikka meidän rikkomuksemme olivat hänet lävistäneet ja meidän pahat tekomme hänet ruhjoneet. Hän kärsi rangaistuksen, jotta meillä olisi rauha, hänen haavojensa hinnalla me olemme parantuneet. 
Raamatun ja Kristillisen kirkon sanoma ei ikinä tule taipumaan salonkikelpoiseksi sylikoiraksi, joka loikoilee kenen tahansa kotona vierailemassa käyvän jaloissa ja saapuu aina sopivasti rapsutettavaksi. Raamattu on kuin vahtikoira, joka viimeiseen saakka pitää totuuden puolta, eikä pelkää haukkua edes talonsa isäntää. Se tekee niin, koska se rakastaa totuutta – sitä, joka sanoo itsestään: ”Minä olen tie, totuus ja elämä” – Jeesusta Kristusta. Raamattu on niin rehellinen vahtikoira, että kovin usein sen osa on joutua viettämään yönsä sateessa pihakopissa – jälleen kerran se osoitti myös omistajansa väärintekijäksi 
Jeesus kehoittaa katsomaan puun hedelmiä. Millaista hedelmää jättää jälkeensä sellainen opetus, joka ei suostu tunnustamaan ihmistä pahaksi, Jumalaa Pyhäksi ja Jeesusta Kristusta Herraksi? Se jättää jälkeensä itseensä ja omaan mahdottomuuteensa nääntyneitä ihmisiä. Tullessaan ovesta, sellainen opetus näyttää iloiselta, nykyaikaiselta ja leppoisalta, mutta pian se paljastuu pelkäksi ja raa’aksi lain saarnaksi. Hyvän tekemisen vaatimus ilman veristä ristiä kiskoo ihmisen lopulta kuiviin ja saa pahimmassa tapauksessa hylkäämään koko yhteyden Kristilliseen kirkkoon ja seurakuntaan.
Olen kuullut erään vanhan ja paljon elämää nähneen kristityn sanoneen, että kun kaikki on riisuttu, on kristityn elämä lopulta vain alati syvenevää synnin ja armon tuntoa. Usko tai älä, mutta tälläiset sanat kertovat hyvästä hedelmästä. Tälläisiä sanoja puhuva suu on joutunut näkemään oman syntisyytensä, myöntämään sen satoja, ellei tuhansia kertoja ja vähintään yhtä monta kertaa ne sanat sanonut suu, on saanut taipua kiitokseen ja ylistykseen Herransa edessä, joka ottaa avosylin vastaan tuhlaajapoikansa ja meille käsittämättömällä tavalla antaa synnit anteeksi ja lupaa heittää ne meren syvyyksiin. Minkä Jumala on Jeesuksen ristinuhrin tähden antanut anteeksi, ei sitä enää taivaallisessa tuomioistuimessa kukaan muista. Sitä ei enää siellä ole. Tämä on meidän toivomme Pyhän ja kaikkivaltiaan Jumalan edessä. 
Evankeliumitekstissämme Jeesus jatkaa vielä: ”Ei jokainen, joka sanoo minulle: ’Herra, Herra’, pääse taivasten valtakuntaan. Sinne pääsee se, joka tekee taivaallisen Isäni tahdon. Monet sanovat minulle sinä päivänä: ’Herra, Herra! Sinun nimessäsihän me profetoimme, sinun nimessäsi me karkotimme pahoja henkiä ja sinun nimessäsi teimme monia voimatekoja.’ Mutta silloin he saavat minulta vastauksen: ’En tunne teitä. Menkää pois minun luotani, vääryydentekijät!’”
Sinä päivänä, siis päivänä, jona maailma on tuomiolla Jumalan edessä, tulevat monet sanomaan Jeesukselle tehneensä paljon työtä hänen nimissään, mutta Jeesus ei tunnusta  eikä tunne heitä. Tästä meidän on otettava itsellemme suuri varoitus. Maailmassa tehdään työtä, joka ulkonaisesti voi vaikuttaa Jeesuksen nimissä tehdyltä, mutta jolla ei ole osaa eikä arpaa taivasten valtakunnan työssä. Miksi? Siksi, että Jeesus ei tunnusta tuntevansa noita työntekijöitä. 

On siis ensiarvoisen tärkeää, että Jeesus tuntee meidät ja heidät, jotka meidän paimeninamme täällä ajassa toimivat – meidän pastorimme. Evankeliumitekstimmehän juuri käskee varomaan vääriä opettajia, vääriä profeettoja. Jos Jeesus ei minun pastoriani tunne, olenko saanut lainkaan luotettavaa opetusta Jumalasta? Mistä minä voin tietää, sanooko Jeesus minulle kerran tuntevansa minut, vai saanko samanlaisen hirvittävän tuomion, kuin nuo, joista äsken luin? 
Jeesus itse vastaa tähän kysymykseen Johanneksen evankeliumissa: Joh 10:14 »Minä olen hyvä paimen. Minä tunnen lampaani ja ne tuntevat minut. Ja Joh 10:27 Minun lampaani kuulevat minun ääneni ja minä tunnen ne, ja ne seuraavat minua. 
Jeesus tuntee ne, jotka kuulevat hänen äänensä. Kristuksen ääni, totuuden ääni kuuluu Raamatussa. Se ei lähes koskaan kaiu toreilla, gallupeissa ja yleisessä mielipiteessä. Sitä ei löydetä tutkistelemalla syvimpiä tuntoja tai sekoittamalla päätä tajuntaalaajentavilla aineilla. Kristus-paimenen ääni on hiljainen. Se ei pakota tulemaan seuraansa. Kristus-paimenen ääni on luja, se puolustaa ja pitää kiinni totuudesta. Se on totuus. Jos me sen äänen kuulemme ja sen äänen perässä täällä maailmassa vaellamme, olemme viimeisenä päivänä Kristuksen saapuessa maailman onnellisimpia ihmisiä. 
Silloin häntä kumartaa jokainen: hänen omansa tervehtivät riemuiten vihdoin saapuvaa pelastajaa, hänestä osattomat kunnioittavat taivaan ja maan Herraa, joka tulee tuomitsemaan jokaisesta sanasta, teosta ja tekemättä jättämisestä.
Kristillisen kirkon, seurakunnan, tulee aina ja kaikessa kuunnella Kristuksen ääntä Raamatun Sanassa. Jos se eksyy kuuntelemaan muita ääniä, voi sen työ olla edelleen ulkoisesti kristillisen näköistä, mutta se kulkee kohti varmaa tuhoa. Kristuksen ääntä kuuleva kirkko, vaeltaa usein vaivassa ja vaikeuksissa, mutta se vaeltaa sitä tietä, mitä jo isät kulkivat, he jotka ovat kotiin jo muinoin muuttaneet. Niinkuin eräs vanha laulu asian sanoittaa: Aadam, Aabraham, Mooses, Profeetat, veriuhriin on uskoneet. Muuta tietä ei ole taivaaseen, ikivanha vain armon tie. Minut kerran se, kodin autuuteen kanssa uskovan joukon vie. 
Jeesus sanoo: »Minä tulen pian. Pidä kiinni siitä mitä sinulla on, ettei kukaan vie voitonseppelettäsi.
Aamen

Saarna Kemijärven kirkossa 16.6.2013 – 4. sunnuntai Helluntaista

 
Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen
Kuulimme äsken saarnan. Tänä sunnuntaina halki Suomen kirkkojen – saarnastuoleista on näillä minuuteilla kuulunut saarna, jonka on aikanaan pitänyt Kristus Jeesus, Jumalan ainoa Poika, meidän Herramme. Tuota saarnaa oli ensimmäisenä kuulemassa kirjava joukko ihmisiä: publikaaneja ja muita syntisiä, sekä fariseuksia ja lainopettajia. Evankeliumiteksti ei kerro meille, miten alkuperäisten kuulijoiden elämä tästä jatkui, mutta kun käymme ensin tutkimaan, keitä nuo kuulijat olivat, voimme päästä syvemmälle kiinni noihin Jeesuksen vertauksiin – tähän 2000v. vanhaan saarnaan.
Publikaanit eivät olleet juutalaisten joukossa kovin hyvässä huudossa. Maan tapa oli, että kerätessään veroja hallitsijalle, publikaanit tulivat kiskoneeksi enemmän tai vähemmän ylimääräistä, joka sujahti näppärästi heidän omiin taskuihinsa. Publikaanit elivät leveästi maanmiehiltään vääryydellä kerätyin varoin. 
Muita syntisiä ei Luukas tekstissä erittele, mutta he piirtyvät eteemme, kun heidän vastaparinaan Luukas esittelee fariseukset ja lainopettajat. Fariseukset muodostivat kuin juutalaisen maallikkovetoisen herätysliikkeen. Fariseukset halusivat noudattaa Jumalan lakia pilkulleen paitsi Temppelissä, myös jokapäiväisessä arkielämässä. Tooran, eli Mooseksen kirjojen lisäksi, ottivat Fariseukset vakavasti myös isiltä perityn suullisen lain. Vaikka usein fariseukset piirtyvät mielikuviimme jonkinlaisina Jeesuksen arkkivihollisina, olivat he juutalaisuuden keskuudessa arvostettuja miehiä. Heillekin Jeesus oli vuorisaarnassa vakuuttanut tulleensa täyttämään lain, ei kumoamaan sitä. Fariseukset eivät olleet täysin hakoteillä, sillä he uskoivat ylösnousemukseen ja osallisuuteen Abrahamin liitosta Jumalan kanssa. Jeesus tunnettiin hyvämaineisena miehenä myös fariseusten keskuudessa, sillä juuri edelisessä evankeliumin luvussa oli Jeesus saanut kutsun erään fariseusten johtomiehen kotiin aterialle. Tällä aterialla Jeesus tarttui vertauksin Fariseusten suureen ongelmaan: heille oli mahdoton pala nieltäväksi se, että Jumalan armo riittäisi myös liiton rikkoneille ja siitä kokonaan osattomille pakanoille.
Neljäntenä ryhmänä olivat paikalla lainopettajat. Siinä missä Fariseukset olivat pääosin maallikkoja, olivat lainopettajat ammattilaisia. He tunsivat kirjoitukset ja opettivat niitä kansalle. Lainopettajien joukossa oli myös fariseusten liikkeen jäseniä.
Tuo paikalle kokoontunut kirkkokansa ei selvästikään ollut yhdestä muotista valettu. Ei silloin, niinkuin ei tänäänkään. Ja meille kaikille antoi Jeesus saarnatekstiä edeltävässä jakeessa kehoituksen: ”Jolla on korvat, se kuulkoon”.
Jos kuka tahansa teistä olisi paimenessa louhikkoisessa autiomaassa, ja huomaisi yhden lauman lampaista puuttuvan, niin totta kai hän jättäisi loput lampaista ja käyttäisi kaiken voimansa tuon yhden lampaan etsimiseen. 

Jeesus esittää tämän toiminnan aivan itsestäänselvyytenä. Vertauksen terävin kärki ei suinkaan muodostu eettiseen kysymykseen noiden muiden lampaiden heitteillejätöstä etsimisen ajaksi. Kertomuksen ydin on siinä, että tuo paimen etsii ja löytää kadonneen lampaan, kantaa sen laumaan ja iloitsee ja kutsuu kaikki ystävänsäkin iloitsemaan kanssaan. Iloitsemaan tuon kadonneen lampaan löytymisestä. 
Fariseukset ja kirjanoppineet varmasti muistivat ne profeetta Hesekielin ja profeetta Sakarjan sanat, joissa Israelin paimenia moitittiin paimenten tehtävien laiminlyömisestä.
Profeetta Hesekielin kirjasta: Hes. 34:8,11 Näin sanoo Herra Jumala: Minun lampaani ovat joutuneet petojen saaliiksi. Minun lampaani ovat joutuneet kaikenlaisten petojen suihin, koska kukaan ei ole niitä kainnut, koska paimeneni eivät ole tunteneet murhetta niistä. Paimenet ovat pitäneet huolta vain itsestään, minun laumastani he eivät ole huolehtineet. … Näin sanoo Herra Jumala: Minä etsin itse lampaani ja pidän niistä huolen.
Nyt oli koittanut juuri tuo aika. Jumala itse oli saapunut paimentamaan laumaansa ja etsimään niitä lampaita, jotka olivat laumasta joutuneet eroon sen entisten paimenten huolimattomuuden tähden. Koska Israelin paimenet eivät olleet pitäneet laumaa koossa, oli nyt Kristus saapunut sitä paimentamaan ja etsimään lampaita myös sieltä, mistä Israelin paimenet eivät olleet nähneet sopivaksi lampaita etsiä. Ja tottakai, itsestäänselvyyshän olisi, että näin hän toimisi. Näin toimisi kuka tahansa hyvä paimen. Se joka ei näin toimi, ei ole hyvä paimen.
Kristus-paimen etsi kadonneita kaikkialta. Myös Prostituoitujen, pettävien tullimiesten, avionrikkojien ja kuolemaan tuomittujen rikollisten joukosta. Sellaisiin loukkoihin ei kukaan itseään kunnioittava paimen olisi edes iljennyt katsoa – jos lammas oli sellaiseen pudonnut, ei sitä enää kannattanut mennä hakemaan. Mutta Kristus meni. Jumalan rakkaus ylitti kaikki kynnykset ja Jeesus laskeutui alas meidän pimeyteemme, etsimään ketä vain, joka kuulisi hänen äänensä, eikä estäisi paimenta vetämästä itseään ylös pimeästä loukosta. Jeesus ei paheksu meidän syntisyyttämme niin paljoa, että hän omaan kunniaansa vedoten ei voisi meitä tulla armahtamaan, vaan ristillä Jumala kunniansa puolustamisen sijaan rakastaa ja luopuu Pojastaan, jotta hän voisi tulla meidät syntiemme saastan alta puhdistamaan ja lahjoittamaan meille pyhyytensä ja puhtautensa.
Ja kun nyt asioita tolalleen laittamaan saapunut Paimen on löytänyt lampaan ja kantanut sen harteillaan takaisin omaan laumaansa, puhkeaa taivaassa riemu. Ei noiden yhdeksänkymmenenyhdeksän vuoksi, vaan sen yhden löytyneen. Sellaiset yhdeksänkymmentäyhdeksän, jotka luulevat olevansa niin hurskaita, etteivät tarvitse mitään parannusta, eivät myöskään tarvitse hyvää paimenta. 
Jos fariseukset olisivat todellisia hurskaita ja Jumalan ystäviä, he kyllä sallisivat Jumalan kansansa keskuudesta etsiä syntisiä ja taivuttaa heitä parannukseen. He iloitsisivat yhdessä Kristuksen kanssa kääntyneistä ja parannuksen tehneistä, mutta jos he paheksuvat tätä toimintaa, ovat he itse asiassa yhtä paljon parannuksen tarpeessa itsekin, kuin muutkin syntiset – yhtä paljon kuin me kaikki. 
Hyvä Paimen ei etsinyt lampaita ainoastaan kaksituhatta vuotta sitten välimeren itärannalta, vaan hän etsii kadonneita lampaitaansa täälläkin tänäänkin. Me emme ole kokoontuneet tänne Kemijärven kirkkoon pitääksemme jokasunnuntaista hurskaitten kerhoa, vaan tullaksemme sinne, missä Kristus Sanansa kautta etsii kadonneen ja tarjoaa tälle ikuisen elämän lääkkeet. 
Jeesus sanoo: Minä olen tämä elävä leipä, joka on tullut taivaasta, ja se, joka syö tätä leipää, elää ikuisesti. Leipä, jonka minä annan, on minun ruumiini. Minä annan sen, että maailma saisi elää.» (John 6:51)
Onkin sanottu, ettei kirkko ja seurakunta ole pyhimysten herrakerho, vaan syntisten sairaala, jonne saa tulla, kun ei muuallekaan voi haavojaan mennä hoidattamaan.
Jeesus sanoo kuitenkin myös: »Älkää luulko, että minä olen tullut tuomaan maan päälle rauhaa. En minä ole tullut tuomaan rauhaa, vaan miekan. (Matt. 10:34)
Hyvän Paimenen saapumisesta maan päälle alkoi myöskin aivan uusi aika. Aika jolloin kristillisen kirkon ja seurakunnan täytyy laskeutua polvilleen kuin tuo hopearahansa hukannut nainen ja sytyttää Jumalan Sanan lamppu ja sillä valaisten etsiä kadonnutta rahaa lattiakivien välistä. 
Kristillisellä kirkolla ei ole mitään muuta välinettä etsiä Jumalan laumasta kadonneita, kuin Jumalan Sanan valo. Ei pakottaminen, uhkailu, ei lahjominen eikä kiristys voi meitä auttaa tuomaan kadonnutta takaisin, mutta Jumalan elävällä Sanalla on käsittämätön voima. Sitä samaa sanaa, jota Hyvä Paimen huutelee löytääkseen lampaansa, hohtaa myös meidän lamppumme. Me olemme täällä kirkossa kuulemassa ja ottamassa vastaan, mutta näiden seinien ulkopuolella olemme valaisemassa ja toistamassa sitä hyvän paimenen ääntä, jota meidän lamppumme saa hohtaa. 
Me emme saa ylpistyä ja ajatella olevamme jotain niin yläluokkaista, että olisi ihminen, jota meidän ei kannattaisi etsiä. Että olisi lammas, jonka perässä meidän ei kannattaisi laskeutua syvään luolaan, tai sellainen hopearaha, jonka vuoksi ei koko lattiaa kannattaisi lakaista. Niin toivotonta ja arvotonta ihmistä ei ole olemassa. Itse asiassa, me emme ole oikeita henkilöitä arvioimaan kenenkään arvoa – silloin puhuisimme ohi toimivaltuuksiemme ja arvioisimme jotain mikä on Jumalan omaa. Me emme loista omaa valoamme lattian pimeisiin rakoihin, emmekä puhu omia sanojamme. Kristus on tullut maan päälle etsimään meitä ja lähettämään meidät etsimään hänen voimassaan ja voimallaan toisia kadonneita. 
Nyt saatat kysyä: miten voin olla paimenena kedolla tai valona maailmassa, kun itse kompuroin ja epäonnistun? Saamme turvata siihen, että kun putoamme syviin kuiluihin ja hukkaamme itsemme ja uskomme luokattoman saastaisiin onkaloihin, on jo heti silloin alas pimeyteen laskeutunut Kristus vierellämme, vetämässä meitä puoleensa ja tarjoamassa meille uutta alkua. Kun olemme epäonnistumisien ja pettymysten suossa, tahtoo sydämemme meille usein ensimmäisenä uskotella, että Jumala on kaukana ja tälläistä lammasta hän ei enää tahdo etsiä. Mutta ystävä, kun tälläinen olo valtaa mielen, muista että Jeesus on itse sanonut olevansa etsimässä silloin juuri sinua ja on jo aivan siinä vierelläsi. 
Yhtä vähän kuin tuo kadonnut lammas pystyi löytämään itsensä, tai hopearaha pomppaamaan lattiakivien välistä takaisin naisen kukkaroon, yhtä vähän on meillä mahdollista tehdä matkaa puoliväliin vastaan. Kristus etsii, Kristus löytää ja kantaa takaisin laumaansa. Kun olemme jälleen takaisin Hyvän Paimenen laumassa, saamme kulkea hänen äänensä perässä ja vaeltaa pitkin oikeaa tietä ja hyviä niittyjä. Sen äänen kuuleminen johtaa meitä tekemään hyvää toisillemme; rakastamaan, olemaan rehellisiä, uskollisia ja auttamaan hädässä olevia. 
Tänään tässä kirkossa, Hyvä Paimen etsii lampaitaan ja tahtoo antaa itsensä meidän edestämme. Hänen laumaansa on meidät kasteessa liitetty ja Hänen äänensä kuuluu Raamatun sanassa. Ehtoollispöydässä meille annetaan Paimenen parhaat matkaeväät: meidän syntiemme anteeksiantamiseksi annetut ja vuodatetut Kristuksen ruumis ja veri. Hyvä Paimen laskeutuu alas meidän pimeyteemme ja apostolinsa Paavalin suulla sanoo: Niin ei nyt siis ole mitään kadotustuomiota niille, jotka Kristuksessa Jeesuksessa ovat. (Rom. 8:1 )
Aamen.

Saarna 26.11.2011 Pyhän Sydämen kappelissa

Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.

Ilon, kiitoksen, puhtauden ja autuuden valkoinen väri on vaihtunut alttarilla tulen, veren, tunnustuksen ja marttyyrien punaiseen. Joulun ihmeen – neitsyt Mariasta syntyneen Jeesus-lapsen ihmettely on vaihtunut kristikunnan ensimmäisen marttyyrin, uskonsa puolesta kuolleen, Stefanoksen, ja hänen kauttaan kaikkien uskonsa vuoksi henkensä menettäneiden muistamiseen.

Jouluevankeliumissa saimme kuulla enkeljoukon julistavan paimenille: Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha, ihmisillä joita hän rakastaa. Rauha on nyt vaihtunut miekkaan. Hiljaisuudessa tapahtumat sydämeensä kätkenyt Maria on vaihtunut raivosta pakahtumaisillaan ja hampaita kiristelevään suuren neuvoston jäsenistöön. Kirkkokäsikirjamme muistuttaakin 2. joulupäivän muodostavan ikäänkuin vastakohdan ensimmäiselle joulupäivälle. Jeesuksessa koko maailmalle lahjoitettiin pelastus. Nyt tuo pelastus jakaa koko maailman kahtia. Kahtia heihin, joita ei tuo pelastus kiinnosta ja heihin jotka siihen saavat ainoana ja viimeisenä toivonaan uskossa tarttua.

Matteuksen evankeliumin 10. luvun jakeessa 34 Jeesus sanoo opetuslapsille: ”Älkää luulko, että minä olen tullut tuomaan maan päälle rauhaa. En minä ole tullut tuomaan rauhaa, vaan miekan.”  Saarnatekstimme marttyyri-Stefanos joutuu kokemaan äärimmäisellä tavalla sen, mitä tuo Jeesuksen mukanaan tuoma miekka tarkoittaa.

Kuka Stefanos oikeen oli?
Raamatussa tunnemme Stefanoksen vain muutamaa jaetta aiempaa. Juuri ennen saarnatekstin alkua apostolien tekojen kirja kertoo apostolien kokeneen köyhien ja leskien avustustyön lisääntyessä työtaakkansa kasvavan aivan liian suureksi. Jotta kaksitoista apostolia pystyisivät keskittymään Jumalan Sanan opettamiseen, pyysivät apostolit koko kasvanutta opetuslasten joukkoa valitsemaan keskuudestaan seitsemän hyvämaineista, Hengen ja viisauden täyttämää miestä, jotka asetettaisiin huolehtimaan siitä, että seurakunnan saamat lahjoitukset jaettaisiin tasapuolisesti kaikille seurakunnan apua tarvitseville. Noiden seitsemän ensimmäisen diakonin joukossa ensimmäisenä mainitaan Stefanos, mies joka oli täynnä uskoa ja Pyhää Henkeä.

Apostolien ratkaisu delegoida seurakunnan työtehtäviä oli varmasti oikea, sillä teksti jatkaa kertoen, että Jumalan Sana levisi leviämistään, opetuslasten joukko Jerusalemissa kasvoi ja kristilliseen uskoon kääntyi myös Jerusalemin temppelin papistoa. Myöskin Stefanoksesta teksti antaa meille hyvän tunnustuksen – hänen kerrotaan tehneen suuria ihmeitä ja tunnustekoja kansan keskuudessa.

Kuitenkin missä kristityt ahkerasti työtään tekevät, siellä myös sielunvihollinen ankarimmin hyökkää. Liekö sitten Jerusalemin temppelipapiston keskuudessa syntynyt herätys, vai mikä aiheuttanut, mutta Stefanoksen työ alkoi saada vastustajia. Pyhän saarnateksti kertoo noiden vastustajien värvänneen joitakin miehiä valehtelemaan kuulleensa Stefanoksen herjaavan Moosesta ja Jumalaa ja tämän jälkeen nuo vastustajat yllyttivät kansaa, vanhimmistoa ja lainopettajia Stefanosta vastaan.

Huomaatko sinä erään suorastaan silmiinpistävän yhtäläisyyden?

Saarnatekstimme jatkaa kertoen Stefanoksen vastustajien käyneen Stefanokseen käsiksi ja vieneen hänet Suuren neuvoston eteen. Suuri neuvosto oli  Roomalaisten hallitsemassa Juudeassa, varsin rajoitetusti toiminut, juutalaisten oma tuomioistuin. Esimerkiksi kuolemanrangaistuksia ei Suurella neuvostolla ollut oikeus tuomita, vaan ne tuli viedä aina roomalaisen käskynhaltijan tuomittavaksi.

Suuren neuvoston edessä Stefanoksen vastustajat marssittivat eteen vääriä todistajia, jotka kertoivat Stefanoksen puhuvan lakkaamatta temppeliä ja lakia vastaan. Kuultiin myös Stefanoksen kertoneen Jeesuksen hajottavan temppelin ja muuttavan Mooseksen antamat säädökset. 

Temppelin ja Mooseksen lain herjaaminen. Kyllä. Stefanosta syytettiin miltei samoin kuin Kristusta Jeesusta saman suuren neuvoston edessä. Markuksen evankeliumin mukaan Jeesukselta ylipappi kysyi: ”Etkö lainkaan vastaa heidän syytöksiinsä?”, Stefanokselta: ”Pitääkö syytös paikkansa”. Kristus vastasi vaikenemalla, mutta Stefanoksen tehtävä oli puhua.

Ja Stefanos puhuikin. Hän puhui niin laajasti, ettei pyhän saarnatekstiin ole tuosta puheesta otettu kuin aivan loppu. Stefanos ei ryhtynyt sanallakaan puolustelemaan tekemisiään, vaan pyrki kertomaan kuulijoilleen siitä, kuka Jeesus oli. Ratkaisu tilanteeseen voisi löytyä ainoastaan tästä kysymyksestä ja ennenkaikkea sen vastauksesta. Kuka Jeesus oli ja miksi Stefanos halusi Jeesuksesta niin palavasti kertoa?

Avattuaan puheensa puhuttelemalla syyttäjiään veljikseen, aloitti Stefanos Jeesuksesta kertomisen koko Israelin kansan historian aamuhämäristä. Stefanos kävi puheessaan läpi Abrahamin ja hänen kanssaan solmitun liiton lupauksineen. Stefanos kertoi Iisakista, Jaakobista ja hänen 12 pojastaan – Israelin kansan kantaisistä. Stefanoksen puhe kertasi Joosefin myymisen Egyptiin ja tuon hirveän teon kautta toteutuneen, Jumalan pelastussuunnitelman nälänhädästä kärsivälle kansalleen. Stefanos ei unohtanut kansan kärsimystä Egyptissä ja Moosesta, jonka elämäntehtäväksi oli asetettu tuon kansan johdattaminen luvattuun maahan. Stefanos muisti kansan erehdykset erämaan epäjumalanpalveluksineen ja profeettojen surmaamisineen.

Stefanos pyrki puheessaan näyttämään, kuinka hän itseasiassa Jeesusta julistaessaan puhui juuri tuon Abrahamin kanssa solmitun liiton täyttymyksestä. Kuinka Jumala tavallaan uhrasi Joosefin Egyptiin, jotta koko perhe pelastuisi miltei varmalta nälkäkuolemalta. Jeesusta oli vainottu Joosefin tavoin, mutta samoin hän voisi tuoda pelastuksen omille veljilleen – juutalaisille. Moosesta, jonka herjaamisesta Stefanosta syytettiin, ei häntäkään ensiksi huolittu kansan johtajaksi, mutta kun Mooses sai johtaa kansaansa, se pelastui Egyptistä. Samoin voisi Jeesuksen johtajakseen huolima juutalainen kansa pelastua.

Lopulta tämä lempeästi alkanut, mutta ankaraksi päättynyt saarna tarjosi kuulijalleen kaksi mahdollisuutta. Ottaa se uskossa vastaan, antaa Sanan satuttaa kuulijaansa ja johtaa tämä synnintunnustukseen. Tai sitten paaduttaa sydämensä, tukkia korvansa ja vaientaa Sanan saarnaaja. Stefanoksen vastustajat toimivat jälkimmäisen vaihtoehdon mukaisesti. Kuin Kristus, Stefanoskin vietiin kaupungin ulkopuolelle surmattavaksi. Stefanos näki Jumalan kirkkauden ja Jeesuksen, joka Heprealaiskirjeen 1.luvun mukaan on asettunut istuimelleen Jumalan oikealle puolelle, nousseen jo seisomaan, kuin tervehtiäkseen ensimmäistä marttyyria. Kun raivostunut joukkio karkasi Stefanoksen kimppuun, rukoili hän viimeisenä tekonaan armahdusta vainoojilleen. Näin oli tehnyt myös Jeesus pyytäessään ristiinnaulitsijoilleen armoa sanoen: ”Isä anna heille anteeksi. He eivät tiedä, mitä tekevät”. Näin Stefanos seurasi Kristusta tullen ensimmäiseksi uskonsa ja todistuksensa vuoksi kuolleeksi – marttyyriksi.

Seimeen syntyneen, pienen ja suloisen, Jeesuksen seuraaminen ei ollutkaan tuonut tullessaan vain idyllistä harmoniaa, joulun lämpöä ja kauniita sanoja, vaan väkivaltaisen ja julman kuoleman. Luukkaan evankeliumissa Jeesus varustaa opetuslapset ohjeellaan: ”Kun teitä kuljetetaan synagogiin ja viranomaisten ja esivallan eteen, älkää olko huolissanne siitä, mitä puhutte ja miten puolustatte itseänne. Kun se hetki tulee, Pyhä Henki neuvoo, mitä teidän on sanottava.”

Huomaatko? Kristillisen uskon ja tunnustuksen vuoksi sekä hengellisten- että maallisten johtajien kanssa hankaluuksiin joutumista ei Jeesus pidä mitenkään yllättävänä tapahtumana! Jeesus ei anna tätä ohjetta siltä varalta, jos, ehkä, pahimmassa tapauksessa… Ei. Jeesus sanoo: ”kun teitä kuljetetaan…”.

Tarkoittaako tämä, että meidän kristittyjen tulee suorastaan työksemme hankkiutua hankaluuksiin tuomiokapitulien, poliisin ja oikeuslaitoksen kanssa? Ei suinkaan.
1. kirjeessään Apostoli Pietari kehottaa meitä kristittyjä osoittamaan kaikille arvonantoa, rakastamaan uskonveljiä, pelkäämään Jumalaa, kunnioittamaan keisaria ja elämään moitteettomasti. Näin meidän todella täytyy tehdä. Jos näistä poikkeamme ja joudumme esivallan kanssa hankaluuksiin, olemme sen varmasti ansainneet. Paikkakunnan parkkisakkokuninkuudestä on turha marttyyrin kruunua päähänsä sovitella.

Kuitenkin 1. Korinttilaiskirjeessä Paavali kirjoittaa: ”Jumala on kyllä osoittanut viisautensa, mutta kun maailma ei omassa viisaudessaan oppinut tuntemaan Jumalaa, Jumala katsoi hyväksi julistaa hulluutta ja näin pelastaa ne, jotka uskovat.” ja aiemmin: ”Puhe rististä on hulluutta niiden mielestä, jotka joutuvat kadotukseen, mutta meille, jotka pelastumme, se on Jumalan voima”.
Meistä ja vajavaisuudestamme riippumattakin, Jumalan Sanan hulluus ja sille uskollisuus aiheuttaa kristityille – meille, hankaluuksia ajasta aikaan, paikasta riippumatta. Johanneksen evankeliumissa Jeesus sanoo: ”Muistakaa, mitä teille sanoin: ei palvelija ole herraansa suurempi. Jos minua on vainottu, vainotaan teitäkin. Jos minun sanaani on kuultu, kuullaan myös teidän sanaanne.”

Emme me todella ole Herraamme suurempia.  Tohtori Martti Luther kirjoittaa Stefanoksesta huonepostillassaan: ”Tämä on kirjoitettu meille esimerkiksi, oppiaksemme, että kun tahdomme tunnustaa uskoamme sekä tunnustuksellamme Kristusta kunnioittaa julkisesti ihmisten edessä, niin kyllä perkele piankin villitsee omiansa meitä kiusaamaan ja tuottamaan meille kaikkea pahaa. Sen tähden sinun sopii varustatua sellaisen vaaran varalle, muuta kun ei ole odottamistakaan. Sillä meillä kristityillä ei ole uskostamme ja tunnustuksestamme sitä etua, että meistä sen kautta tulisi korkeita ja rikkaita herroja, vaan päinvastoin meidän täytyy ruumiin ja hengen puolesta joutua vaaranalaisiksi sekä jo ennakolta tietää, ettei maailma suinkaan jätä meitä kiusaamatta Sen Stefanuksenkin esimerkki osoittaa.”

Onko kristityn elämä siis yhtä murhetta, vaikeutta ja pelkoa? Paavali kehottaa Roomalaiskirjeen 5. luvussa riemuitsemaan jopa ahdingosta, koska tiedämme että ahdinko saa aikaan kestävyyttä, kestävyys auttaa selviytymään koetuksesta ja koetuksesta selviytyminen antaa toivoa. Eikä toivo ole turha, sillä Jumala on vuodattanut rakkautensa meidän sydämiin antamalla meille Pyhän Hengen.

Tuo sama Pyhä Henki, jonka jo kasteessa saimme, ja joka meissä vaikuttaa uskon, antoi Paavalille voimaa riemuita vankilassa, Stefanokselle puhua vainoojilleen ja lopulta kuolemaisillaan tuntea vainoojiaan kohtaan niin suurta rakkautta, että hän rukoili, ettei Jumala laskisi tätä kivitystä heille synniksi. Yhtä mahdotonta, kuin tuo rukous olisi ollut Stefanokselle yksinään tai Paavalille riemu vankilassa, yhtä mahdotonta on meidän uskoa omalla järjellämme tai voimallamme ilman, että Jumala lahjana Pyhän Henkensä kautta meissä uskoa vaikuttaisi.

Kirjoittaahan Paavali kirjeessään efesolaisille: Armosta Jumala on teidät pelastanut antamalla teille uskon. Pelastus ei ole lähtöisin teistä, vaan se on Jumalan lahja.

Tämä lahja, joka saa Paavalin iloitsemaan vankilassa, Stefanoksen pyytämään vainoojilleen armoa ja meidät uskomaan, on juuri sitä, mitä ihminen luonnostaan pitää hulluutena. Pelastuksen aarre on kätketty niin halpaan ja huonoon saviruukkuun, ettei omalla järjellään jumaluutta etsivä ihminen sitä koskaan löydä. Jumalan täytyy saada se itse osoittaa, lahjoittaa ja valaista Pyhällä Hengellään, Sanan ja sakramenttien kautta.

Ja juuri sen vuoksi Jeesus kuoli ristillä, jotta meille voitaisiin koko maallisen kuolemamme jälkeinen iänkaikkinen elämä lahjana antaa.

Stefanos ei jäänyt viimeiseksi marttyyriksi. Jumalan hulluuden saarna aiheuttaa väkivaltaa kristittyjä kohtaan edelleen. Pohjois-Nigeriassa Ääri-islamistinen Boko Haram -liike on vuoden loppupuolella iskenyt räjähtein useasti erityisesti kristittyjen kirkkoja kohtaan. Helsingin Sanomat uutisoi eilen joulupäivänä Boko Haramin iskeneen kolmeen katoliseen kirkkoon kesken joulumessun. Ensimmäisessä iskussa kuoli 30 ihmistä, jälkimmäisistä ei vielä ollut tarkkaa tietoa.

Suljetaan nämäkin kristityt esirukoukseemme, sillä meillä on rukouksia kuuleva, elävä Jumala.

Aamen.